Etapa finală a Festivalului-Concurs Lăudaţi pe Domnul! s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XI-a, s-a desfășurat sâmbătă seara la Palatul Patriarhiei.

După premiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „prin muzica bisericească, corurile participante au adus bucurie și speranță, devenind lumini ale Evangheliei iubirii lui Hristos și sporind comuniunea frățească”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mulțumit organizatorilor și a felicitat corurile participante și pe toți compozitorii înscriși în concurs.

Citește cuvântul integral: Bucuria comuniunii frățești prin muzica bisericească”.

Etapa finală a festivalului-concurs a cuprins concertele următoarelor coruri: Corul de Copii Radio; Corul Bărbătesc din Finteușu Mare; Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera; Corala Bărbătească Te Deum Laudamus și Capela Corală Moldova din Chișinău, Republica Moldova.

Festivitatea de premiere

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, președintele de onoare al juriului, a anunțat câștigătorii, premiile fiind înmânate de Patriarhul Daniel, astfel:

  • Premiul I în cadrul Secțiunii B Compoziție: Matei Pop, dirijor la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
  • Premiul al II-lea: Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
  • Premiul al III-lea: Dorin Alexandru Gelu Hotea, elev la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

În cadrul Secțiunii A Interpretare au fost acordate fiecărui cor participant Diploma și Medalia Anului omagial al unității de credință și de neam și a anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918:

  • Corul de Copii Radio din București, dirijat de Răzvan Rădos;
  • Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, dirijat de Prof. Andrei Dragoș;
  • Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera, dirijat de Monahia Nectaria Pruteanu;
  • Corala Bărbătească Te Deum Laudamus, din București, dirijată de Pr. Lect. Univ. Dr. Zaharia Matei;
  • Capela Corală Moldova din Chișinău, Republica Moldova, dirijată de Gabriela Tocari.

Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru Voicu Popescu

La final, Dl. Voicu Popescu a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur „pentru întreaga activitate ca dirijor al Corului de copii Radio, al corului Sound și al Corului Național de Cameră Madrigal, pentru contribuția la promovarea culturii și spiritualității românești și pentru implicarea în organizarea mai multor ediții ale Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!”.

Pentru mai multe imagini vizitați galeria foto.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente