Este important să le spunem copiilor că Sf. Nicolae nu este un personaj de basm, ci unul istoric: PS Timotei

Odată cu darurile pe care le oferă copiilor, este foarte important ca părinții să le spună că „Sf. Nicolae nu este doar un personaj de basm”, a afirmat marți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Sf. Nicolae este în primul rând un personaj istoric. A fost un mare ierarh al Bisericii, care a trăit în urmă cu 1700 de ani și care s-a identificat în mod înalt cu toate învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos.”

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost delegat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să slujească la Parohia „Sf. Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei, al cărei paraclis este ocrotit de Sf. Nicolae.

PS Timotei Prahoveanul a slujit marți, 6 decembrie 2022, la Biserica „Sf. Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre evlavia față de Sf. Ier. Nicolae, care timp de cinci secole a fost transmisă doar prin intermediul povestirilor orale, a Tradiției, fără a fi fixată în scris.

„Este deosebit de important ca o tradiție într-un loc din Asia Mică, la Constantinopol, la Ierusalim, să se păstreze cu atâta evlavie, așa cum s-a întâmplat în cazul Sf. Ier. Nicolae, ceea ce înseamnă că atât viața, cât și minunile lui au fost speciale, iar amintirea lui nu s-a uitat odată cu trecerea timpului.”

„Și noi, iubiți credincioși, avem în sânul poporului român câteva astfel de exemple. În unele locuri ale țării s-a păstrat vreme îndelungată, adică veacuri la rând, amintirea unor monahi, a unor pustnici sau amintirea unor mari voievozi”, a adăugat ierarhul.

PS Timotei Prahoveanul a slujit marți, 6 decembrie 2022, la Biserica „Sf. Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Viața Sf. Nicolae constituie un permanent îndemn pentru toți fiii Bisericii”, a mai spus Preasfinția Sa, deoarece ilustrează „bunătatea pe care o au în general oamenii apropiați de Dumnezeu”.

„Cu ani în urmă, călătorind de la Haifa la Atena cu un vapor grecesc, am remarcat în cele aproape trei zile de călătorie pe mare, prezența unui paraclis închinat Sf. Nicolae în vaporul respectiv și am aflat că patronul ambarcațiunii aduce periodic câte un preot care săvârșește acolo, pe mare, Sf. Liturghie”, a povestit episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhul a evocat și „evlavia cu care mai multe comunități de ortodocși din zona Betleemului îl cinstesc pe Sf. Nicolae, amintind de prezența lui în acele locuri”, unde s-a închinat cândva ca pelerin.

„Este impresionant să știi că unul dintre sfinții Bisericii, care a trecut pe acolo în urmă cu 1700 de ani, este cinstit și astăzi, iar locurile în care a poposit amintesc de el.”

Marți, 6 decembrie 2022, după Liturghie, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Parastasul pentru ctitorii Bisericii „Sf Vineri”, apoi a sfințit crucea Părintelui Nicolae Burlan, primul paroh și ctitorul bisericii. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Îl rugăm pentru Sf. Nicolae să ne dea și nouă tăria apărării dreptei credințe, râvna lui pentru cele sfinte, dragostea lui pentru cei aflați în suferință și în nedreptăți, evlavia față de cele sfinte și bucuria de a fi împreună cu ceilalți, știind că cea mai mare poruncă a legii este să-L iubești pe Dumnezeu și pe aproapele tău ca pe tine însuți”, a încheiat ierarhul.

După ce a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul ctitorilor în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit crucea instalată la mormântul Părintelui Nicolae Burlan, fost paroh și ctitor al sfântului lăcaș.


Marți, 6 decembrie 2022, după Liturghie, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Parastasul pentru ctitorii Bisericii „Sf Vineri”, apoi a sfințit crucea Părintelui Nicolae Burlan, primul paroh și ctitorul bisericii. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Biserica „Sf. Vineri” din cartierul Drumul Taberei a fost prima biserică din Capitală sfințită de Preafericitul Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în 11 noiembrie 2007.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente