Eroul necunoscut †” Simbol al eroismului național

Muzeului Național „Regele Ferdinand I” și Cercul Militar Arad au organizat marți, 8 iulie 2014, vernisajul expoziției „Eroul Necunoscut – Simbol al Eroismului Național”, potrivit eparhiaaradului.ro. Expoziția, ce a cuprins numeroase fotografii-document, Eroul necunoscut — Simbol al eroismului național, organizată de Muzeul Militar Național, prezintă evoluția instituției naționale destinată cinstirii eroismul românesc, precum și realizările științifice înfăptuite pe această temă la Muzeul Militar Național.

Cu acest prilej a fost invitat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei – Arhiepiscop al Aradului, care a subliniat în deschiderea vernisajului, importanța cinstirii eroilor neamului: „Este un moment deosebit pentru cetatea noastră, mai ales că se încadrează în răstimpul dintre ziua drapelului și ziua imnului. Cinstim în mod deosebit eroul necunoscut, care are numele tuturor celor care pe front sau în spatele frontului au dat jertfa supremă. Unii au fost ctitori de țară și ne gândim la familia Brâncovenilor, mai ales ca Biserica Ortodoxă Română le închină omagial întreg anul acesta, la 300 de ani de moarte martirică. Biserica și-a asociat lucrarea la acest cult al eroilor susținut de Armată.

S-a ales Ziua Înălțarii Domnului la ceruri ca Zi a Eroilor, în amintirea faptului că noi suntem chemați toți să ne înălțăm, dar cei care au dat jerfa supremă pentru ceilalți, pentru conaționalii lor, pentru smenenii lor, aceia sunt eroi și sunt cinstiți din vremuri imemoriale. Biserica a introdus în cult rugăciuni speciale pentru cei morți la datorie, îi pomenește la fiecare slujbă, în mod deosebit la Sfânta Liturghie, le-a înălțat cruci acolo unde s-a stăruit pentru amintirea lor. Ne asociem cu toată pietatea la toate acțiunile care se împlinesc pentru cultul eroilor și cum subliniem de data aceasta, pentru eroul necunoscut. Dumnezeu să îi ierte, să le așeze sufletul cu cei drepți.”

După cuvenitul momentul de reculegere ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, părintele Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, a făcut o rugăciune pentru toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră.

La vernisaj a fost prezentă prof. univ. dr. Valeria Bălescu, muzeograf în cadrul Muzeului Militar național București, care a prezentat fiecare fotografie în parte. Apoi a vorbit despre despre tradițiile în care erau înhumați eroii greci și romani, ele fiind preluate mai târziu și de români și legiferate în 12 septembrie 1919, întărite prin legea din 1921, când s-a stabilit sărbătoarea lor de Ziua Înălțării Domnului. „Prin moartea lor, eroii ne-au salvat pe noi, ca națiune. Iar noi avem menirea de a duce mai departe ceea ce ei ne-au transmis, din generație în generație. Și încă un lucru demn de ținut minte de către toată lumea: la eroi niciodată nu se pune doliu, ei, prin moarte, au obțint o victorie, de aceea acest moment de comemorare trebuie să fie o sărbătoare, cu muzică și coroane de flori, trebuie să fie o explozie de fericire, în cinstea realizărilor lor”.

Eroul Necunoscut al României, instituția reprezentativă a eroismului românesc. El fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul luptelor de la Mărășești, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuți, aduse de pe toate fronturile importante din țară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare, a fost dus în Capitală și înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” a Muzeului Militar Național, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958 comuniștii, au strămutat Mormântul Eroului Necunoscut la Mărășești, în parcul din fața Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus în Parcul Carol, din București. În 2006 a fost ultima mutare, fiind amplasat pe locul ce-i fusese inițial destinat.

Pe lângă cadre militare, la manifestare au participat veterani de război, istorici și cadre didactice.

Comentarii Facebook


Știri recente