Eroul Național Avram Iancu a fost comemorat la Țebea

Eroul Național Avram Iancu a fost comemorat duminică în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Țebea.

În 10 septembrie s-au împlinit 148 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, la mormântul eroului național, aflat în fața lăcașului de cult.

În cuvântul său, Episcopul Gurie a vorbit despre duhul lui Avram Iancu ca fiind „duhul dragostei de frați, spiritul libertății ca valoare supremă postulată de Evanghelie, întruchiparea în variantă românească a valorilor care ne fac fericiți și împliniți: credință în Dumnezeu, armonie socială, prosperitate materială, dreptate – în plan colectiv și individual”.

În semn de omagiu, la mormântul lui Avram Iancu au fost depuse coroane de flori.

Slujba de pomenire a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată tot de cei doi ierarhi.

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

Foto credit: Episcopia Devei şi Hunedoarei


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente