Eroii Războiului de Reîntregire au fost pomeniți pe Dealul Coșna, unde s-a decis una din luptele de la Oituz

Clerici, militari, autorități și credincioși au participat vineri la ceremonialul militar și religios desfășurat pe Dealul Coșna din comuna Pârgărești, județul Bacău, în memoria eroilor din Războiul de Reîntregire. Lupta de la Coșna din 1917 a fost un moment cheie în cea de a treia bătălie de la Oituz.

Au fost de față generalul de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, militari și ofițeri ai Bazei 95 Aeriene ,,Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, ai Batalionului 631 Tancuri „Oituz” și ai Brigăzii 15 mecanizate „Podu Înalt” Iași.

În cadrul ceremoniei s-au transmis gânduri de recunoștință și respect pentru sacrificiul suprem al eroilor luptei pentru Reîntregirea Națională și s-au depus coroane de flori. Evenimentul a fost acompaniat de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preoți ai Protopopiatului Onești. Cu acest prilej a fost transmis mesajul Părintelui Arhiepiscop Ioachim, care a evocat strigătul de luptă al militarilor de la Oituz: „Pe aici nu se trece!”

„Această sintagmă ce a răsunat din piepturile eroilor noștri a brăzdat evidența implacabilă pe care soldatul român a avut-o în față, când privind către cotropitori, a înțeles că doar dragostea ca expresie a jertfei și credința sunt adevăratele arme împotriva unui inamic ce pare a fi imposibil de înfrânt”, a transmis ierarhul.

„Strigătul care a devenit un ecou în cugetele noastre, să reînvie credința că noi suntem stăpânii acestor plaiuri binecuvântate cu sângele și sudoarea strămoșilor noștri.”

Foto: Plt. maj. Daniel Andronache

Preoții au oficiat o slujbă de pomenire și la crucea ridicată pe locul unde a căzut eroic, în 13 august 1917, Caporalul Constantin Mușat, care, după ce își pierduse o mână în război, refuzase să se întoarcă la vatră și continuase să lupte ca grenadier cu o singură mână. Eroul are trei statui în țară: la Bârlad, Brăila și Bușteni, ultima fiind dezvelită de Regina Maria după război.

În cadrul ansamblului monumental de pe Dealul Coșna au fost ridicate două cruci, una închinată memoriei ostașilor români, iar cea de-a doua dedicată locotenentului erou Paul Edouard Berge, din Misiunea Franceză, căzut eroic pe Dealul Coșna în 10 august 1917, când conducea Regimentul 16 Infanterie „Suceava”.

Foto credit: Prospectorii Istoriei (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente