Eroii neamului pomeniți în Mitropolia Basarabiei

În ziua sărbătorii Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Eroii Neamului” din satul Țiganca, cu hramul „Înălțarea Domnului”, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, soborul de preoți a oficiat un parastas de pomenire a celor 1020 de ostași români căzuți, la capul de pod de la Țiganca, în 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub sovietici. Un program de cântece și poezii dedicat memoriei eroilor căzuți pe câmpul de luptă a fost prezentat de elevii de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Cantemir, Gimnaziul din Toceni și elevii clasei a treia din Cania, Cantemir.

Înaltpreasfințitul Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la semnificația Praznicului Înălțării și la Ziua Eroilor care este și sărbătoare națională bisericească, prăznuită tot în această zi prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cimitirul de la Țiganca își dorm somnul de veci 1020 de eroi români, alți 938 de eroi sunt înmormântați în cimitirul de la Cania. La eveniment au fost prezenți creștini din satele Cania, Stoianovca, Iepureni, Gheltosu, Badicu-Moldovenesc, Cantemir, Toceni și din Chișinău.

Ambasada României a fost reprezentată de dl ambasador Marius Lazurca și dl colonel Danicu Tanasă, atașat militar iar Departamentul pentru Romani de pretutindeni de către Dl Radu Cozma.

Comentarii Facebook


Știri recente