Eroii Neamului cinstiți în Mitropolia Basarabiei

În ziua Praznicului Înălțării Domnului, ieri, 13 mai, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Eroii Neamului” din satul Țiganca, cu hramul „Înălțarea Domnului”, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, soborul de preoți a oficiat un parastas de pomenire a celor 1020 de ostași români căzuți, la capul de pod de la Țiganca, în 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub sovietici. Copiii veniți din Badicu – Moldovenesc au prezentat un program de cântece și poezii dedicat memoriei eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Înaltpreasfințitul Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la semnificația Praznicului Înălțării, amintind celor prezenți motivul pentru care Mântuitorul nu S-a Înălțat la cer imediat după Înviere, ci după patruzeci de zile. În acest sens Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „După Înviere Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat apostolilor, a mâncat cu ei, a făcut minuni, dorind, astfel pe de o parte să-i mângâie pe ucenici, iar pe de altă parte să-i pregătească pentru Înălțare. După ce le-a întărit credința în Înviere, S-a Înălțat întru slavă, șezând dea dreapta Tatălui. Ce am câștigat prin Înălțare? Foarte mult. Prin Înălțare firea noastră omenească a fost ridicată la Cer și prin aceasta ne-a deschis cerul și ne-a arătat calea spre Dumnezeu. Prin Înălțare Mântuitorul nu ridică la ceruri Dumnezeirea, pentru că El ca Dumnezeu nu a fost niciodată despărțită de Părintele Său, ci ridică și așează pe tronul ceresc firea omenească îndumnezeită, astfel am obținut și noi posibilitatea de a atinge îndumnezeirea”.

Referindu-se la Ziua Eroilor care este și sărbătoare națională bisericească, prăznuită tot în această zi prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a spus: „Tot astăzi Biserica Română pomenește pe eroii neamului din toate timpurile și din toate locurile, știuți și neștiuți, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră. Conform unei tradiții, de vre-o câțiva ani, venim aici la cimitirul de la Țiganca unde se odihnesc 1020 de eroi români, alți 938 de ostași își dorm somnul de veci în nădejdea Învierii în cimitirul de la Cania, pentru a aduce omagiul și recunoștința noastră pentru jertfa lor izvorâtă din dragoste de Neam și Țară și a înălța rugăciuni către Tatăl Ceresc să odihnească cu drepții sufletele lor. Din fericire timpurile când mormintele eroilor erau profanate, când pe aceste locuri erau niște ferme de porci, au trecut. Noi, cei, care suntem de prin părțile acestea știm bine cum au fost pângărite aceste morminte, stăpânirea străină de atunci dorind, de fapt, ca niciodată să nu ne mai amintim de frații noștri care dorm aici”.

„Avem datoria sfântă să nu uităm faptele înaintașilor noștri, să le prețuim jertfa și să le păstrăm memoria, rugând pe Bunul Dumnezeu să ne dea și nouă putere și credință să ne iubim Țara și Neamul ca și ei”, a îndemnat în încheiere Înaltpreasfințitul Petru.

La eveniment au fost prezenți foarte mulți credincioși, iar Ambasada României a fost reprezentată de domnul colonel Danicu Tanasă, atașat militar.

Comentarii Facebook


Știri recente