Eroii neamului au fost pomeniți pe locul în care Șerban Cantacuzino a ridicat o cruce la Viena

Pe locul unde Şerban Cantacuzino a ridicat o cruce acum 335 ani, în capitala Austriei a fost oficiată sâmbătă o slujbă de pomenire pentru soldaţii români care au murit în timpul asediului Vienei, informează Mitropolia Germaniei.

Crucea originală se află la castelul Geyerau din Ljubljana.

În timpul asediului Vienei, deşi vasal turcilor, Șerban Cantacuzino a sprijinit armata creştină în lupta cu Imperiul Otoman.

El a poruncit ca în fața cortului său să fie ridicată o cruce de 5 metri, vizibilă de la mare depărtare, ca soldaţii să se poată ruga lui Dumnezeu pentru victorie.

În 1983 pe locul unde s-a aflat crucea, în cartierul 12 al Vienei, a fost construită o capelă în care se află o copie în miniatură a celei ridicate de Şerban Cantacuzino.

Replica a crucii ridicate de Serban Cantacuzino. Foto credit: istoriepescurt.ro

Pomenirea din 15 septembrie 2018 a avut loc la această capelă. Slujba de pomenire a fost oficiată de preoţii: Nicolae Dura, Alexandru Lapin, Emanuel-Ştefan Nuţu, Ioan Moga şi Viorel Ghera.

Din partea Ambasadei României la Viena a fost prezent consilierul diplomatic Florentina Bălăşoiu, coordonator secţie consulară.

Inscripţia de pe crucea ridicată de Şerban Catacuzino:

„Înălţarea crucii este mântuirea lumii, crucea este podoaba Bisericii, crucea este în paza regilor, crucea este întărirea credincioşilor, crucea este gloria îngerilor şi vătămarea demonilor.

Noi, Şerban Cantacuzino, din mila lui Dumnezeu principe al Valahiei Transalpine, domn şi singur stăpân al ei (…) am ridicat această cruce în locul sfânt la care poporul se poate închina în orice zi, cinstit întru veşnică memorie a sa şi alor săi, în timpul asediului Vienei din Austria Inferioară de către mahomedanii conduşi de vizirul Kara-Mustafa Paşa, 1 septembrie 1683. Călătorule, adu-ţi aminte de moarte!“.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente