Eroii din Primul Război Mondial au fost comemorați la Timișoara

La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, în Cimitirul Eroilor din Timișoara, a avut loc vineri, 26 august 2016, o ceremonie religios-militară, de comemorare a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagrații mondiale, după cum ne-a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La eveniment au participat militari ai Brigăzii 18 Infanterie Banat, veterani de război, reprezentanți ai instituțiilor județene și municipale, precum și ai Jandarmeriei și Poliției de frontieră.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți, alcătuit din părintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc, părintele militar Radu Bogdan și părintele Marcel Vlaicu, de la Parohia Timișoara-Cetate. După cuvântul col. Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat, au fost rostite în premieră, în mod solemn, o parte din numele ostașilor români care și-au dat viața în timpul acestui război. În peste 100 de locații din țară (cimitire sau monumente ale eroilor) au avut loc ceremonii de rostire solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial. După rostirea numelor, în acordurile Fanfarei militare a Garnizoanei Timișoara, au fost depuse jerbe de flori la monumentul ridicat în amintirea eroilor din timpul acestui război de dimensiuni mondiale.

Iniţiată de Ministerul Apărării Naţionale, această acțiune comemorativă se circumscrie manifestărilor incluse în Programul național, prilejuit de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.

***

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Comentarii Facebook


Știri recente