Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul despre teologia cuvântului „astăzi”

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit duminică credincioşilor aflaţi Catedrala Patriarhală despre importanţa momentului definit de cuvântul „astăzi”, mai ales în ceea ce priveşte viaţa noastră duhovnicească.

Explicaţia ierarhului a venit în contextul cuvintelor pe care Hristos le-a adresat asistând la pocăinţa lui Zaheu Vameşul: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia.

„Astăzi reprezintă momentul în care fiecare dintre noi trebuie să căutăm posibilitatea şi şansa de a-L întâlni pe Hristos, de a –L primi în sufletul nostru, în casa noastră, în familia noastră convins că momentul acesta devine şi un astăzi al nostru când se face mântuire casei noastre”, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că Hristos Domnul a folosit de două ori cuvântul astăzi în interacţiunea cu Zaheu, atunci când l-a chemat din sicomor spunându-i că trebuie să rămână în casa sa şi la final când a apreciat pocăinţa vameşului.

Părintele Episcop Varlaam a reamintit că Mântuitorul Iisus Hristos a utilizat cuvântul astăzi şi în dialogul cu tâlharul de pe cruce.

„Acest lucru ne aminteşte de un alt om care păcătos fiind se pocăieşte dobândind în mod instantaneu mântuirea sufletului. Este vorba despre tâlharul din dreapta Mântuitorului răstignit împreună cu El pe Golgota, care recunoscând că Hristos este cu adevărat fiul lui Dumnezeu îL roagă să îl pomenească atunci când va veni întru împărăţia Sa cea cerească. Pentru această pocăinţă Iisus îi făgăduieşte: Astăzi vei fi cu Mine în rai”.

Preasfinţia Sa a remarcat că pocăinţa este un proces îndelungat prin care noi căutăm să ne schimbăm modul de a fi şi de a gândi, însă există şi foarte mulţi oameni care s-au schimbat într-o clipă, izbăvindu-şi sufletul şi dobândind Împărăţia Cerurilor.

„Zaheu ne arată că oricât de păcătoşi am fi, atunci când căutăm pe Hristos să-l primim în viaţa noastră există această şansă a izbăvirii noastre din lanţurile sau din robia păcatului şi a demonilor care ne ţin în această robie prin păcatele noastre”, a precizat ierarhul.

Sursă foto: Arhivă Basilica.ro/Raluca Ene.

Comentarii Facebook


Știri recente