Episcopul vicar Timotei Prahoveanul – Îngerii au fost trimiși de Dumnezeu ca să arate oamenilor voia Lui

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a spus joi în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală că „îngerii sunt trimiși ai lui Dumnezeu pentru a face cunoscută voia Lui oamenilor”.

Omilia ierarhului a fost prilejuită de sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.

Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre crearea sfinților îngeri, despre anghelofanii în Vechiul și Noul Testament, dar și despre ajutorul pe care ei îl oferă credincioșilor:

„Îngerii sunt ființe spirituale, nemuritoare și au fost create de Dumnezeu înainte de a fi creată lumea, după cum mărturisim și în simbolul de credință”.

Preasfințitul Părinte Timotei a amintit că „din pricina mândriei, unii dintre îngeri au căzut în neascultare, au căzut din starea în care se aflau. Între ei căpetenie era Lucifer, cel care a dorit să așeze tronul său deasupra norilor pentru a fi și el de aceeași slavă cu Dumnezeu”.

„Și au rămas în Împărăția lui Dumnezeu cei fideli Lui, cei credincioși, cei care s-au supus hotărârii lui Dumnezeu și care nu au avut gânduri de mândrie”, a precizat ierarhul.

Preasfinția sa a menționat că Sfântul Arhanghel Mihail apare în iconografie ca un „înger cu sabie, care semănă cu para focului”, fiind păzitor la intrarea în Eden.

De asemenea Arhanghelul Gavriil în Noul Testament „avea să aducă vestea ce bună Fecioarei Maria închinându-i-se și spunăndu-i că îl va naște pe Mântuitorul lumii”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evidențiat că un înger l-a îngropat pe Moise și tot „sub chipul a trei îngeri, la stejarul Mamvri au poposit cele trei Persoane ale Sfintei Treimi”.

Sfinții îngeri slujesc lui Dumnezeu împreună cu oamenii

Ierarhul a subliniat că „slujitorii Bisericii slujesc împreună cu îngerii și aflăm acest lucru din rugăciunile de taină pe care clericii le rostesc în timpul Sfintei Liturghii”

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, fă ca împreună cu intrarea noastră să fie și intrarea sfinților îngeri care slujesc împreună cu noi (rugăciunea de la Intrarea mică).

„Fie că ne aflăm la o slujbă de priveghere, fie că ne aflăm la Sfânta Liturghie sau la alte slujbe, auzim una dintre ecteniile rostite de preot sau de diacon care cere să avem înger păzitor, ocrotitor sufletului și trupului nostru, adică îngerul pe care l-am primit la Sfântul Botez, să rămână permanent cu noi pentru a ne arăta cale Domnului” a precizat Preasfinția Sa.

„Aceasta nu este singura zi în care Biserica îi cinstește pe îngeri. În fiecare săptămână duminică seara la slujba Vecerniei și luni la slujba Utreniei, sfinții îngeri sunt pomeniți”.

La finalul predicii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a îndemnat credincioșii să se străduiască să urmeze sfaturile „îngerului celui bun”.

„Să ne ferim de amăgirile celui rău, să-l rugăm pe îngerul nostru păzitor și pe mai marii puterilor cerești  cinstiți astăzi să fie ocrotitori ai noștri pentru a afla într-o zi bucuria cea negrăită a șederii în Împărăția lui Dumnezeu”.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente