Episcopul vicar Timotei Prahoveanul despre prietenia de azi raportată la „prietenul Mântuitorului Hristos”

Elogiind smerenia Sf. Ioan față de Cel Căruia i-a fost Înaintemergător și prieten adevărat, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a reflectat la prietenia de azi.

„Vorbim adeseori despre prietenie, dar atunci când ne raportăm la alții cei mai importanți suntem noi”, a atras atenția ierarhul.

„Cine dintre noi mai are curajul, puterea, smerenia și iubirea, dacă vreți, să mărturisească despre altcineva că «Acesta trebuie să crească, iar eu să mă micșorez»?”.

Preasfinția Sa a constatat că auzim adeseori în diverse medii că „noi suntem cei mai puternici, iar ceilalți nu contează”. „Aceasta este relația de acum care nu privește spre exemplul strălucitor pe care l-a lăsat Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, a spus ierarhul.

„Despre El Evanghelistul Ioan avea să spună că venise să mărturisească despre lumină. Nu era el lumina, dar dorea să facă cunoscută oamenilor Lumina lumii, care era Hristos”, a adăugat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit de Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie 2019, la Mănăstirea „Radu Vodă” din Capitală.

Sf. Ioan este rugător pentru cei care nu pot avea copii

Pentru că nașterea Sf. Ioan a fost rodul rugăciunilor făcute de Dreptul Zaharia și de Elisabeta la vârstă înaintată, Înaintemergătorul este rugător pentru cei care nu pot avea copii, a mai spus Preasfinția Sa în predica rostită luni.

El este chemat adeseori în rugăciunile oamenilor care nu au copii, dar nu este mijlocitor doar pentru ei „ci și pentru toți cei care au nevoie de ajutorul lui ca răspuns la rugăciunile stăruitoare înălțate către Prietenul Mântuitorului Hristos”.

2 milioane de români poartă numele Sf. Ioan

La finalul predicii, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat cinstea de care se bucură Marele Proroc în România manifestată atât prin cei aproximativ două milioane de oameni care îi poartă numele cât și prin numeroasele biserici ce au hramul „Sf. Ioan Botezătorul”.

„Dar, cea mai importantă dintre mărturiile de cinstire a Sfântului Ioan Botezătorul este reprezentată de cuvintele Mântuitorului. Domnul avea să spună că nimeni dintre cei născuți din  femeie nu este mai mare decât Ioan Botezătorul”, a subliniat episcopul vicar.

„Nimeni dintre cei născuți din femeie nu este mai mare decât Ioan Botezătorul. Aceasta este cinstirea Domnului și cinstirea Bisericii”, a conchis ierarhul îndemnând la urmarea vieții cuvintelor și atitudinii Marelui Proroc.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente