Episcopul vicar Timotei Prahoveanul vorbeşte despre adevăratele modele spre care trebuie să privim

„Zaheu este un model pe care va trebui să-l urmăm, nu alte modele”, a atras atenţia Episcopul vicar Timotei Prahoveanul făcând referire, în special, la falsele modele pe care ni le oferă societatea actuală.

În omilia rostită duminică, 3 februarie 2019, la Mănăstirea Radu Vodă, el a tras un semnal de alarmă asupra faptului că ne alegem de cele mai multe ori greşit exemplele spre care ne îndreptăm atenţia.

„Celebrităţile care nu vorbesc niciodată despre Dumnezeu, acelea nu sunt modelele spre care trebuie să privim”, a spus Preasfinţia Sa care a subliniat apoi că „modelul nostru central este Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi sfinţii care ne îndeamnă la schimbarea în bine a felului nostru de a fi”.

Episcopul Timotei Prahoveanul a evidenţiat schimbarea lui Zaheu şi parcursul lui duhovnicesc după întâlnirea cu Hristos, deoarece a „părăsit toate cele trecătoare, vama, stăpânirea romană şi toate lucrurile care îl legau de lumea aceasta”, ajungând să fie hirotonit episcop de Sf. Apostol Petru în Cezareea Palestinei.

Preasfinţia Sa l-a arătat drept model de urmat pentru că „în acestă lucrare de păstor de suflete, Zaheu a vorbit tuturor despre întâlnirea sa cu Domnul” şi a apreciat că avem datoria şi noi de a deveni misionari asemenea vameşului din Ierihon.

„Ce frumos ar fi dacă şi noi am spune altora cât de bun a fost Domnul cu noi”.

„Să le spunem şi altora despre întâlnirea cu El în Biserica Sa, despre întâlnirea din Sfânta Euharistie sau din rugăciunile profunde, din acele stări pe care Biserica le-a numit atât de frumos într-un imn: În Biserica Slavei Tale stând, în Cer a sta ni se pare”, a afirmat ierarhul.

În continuare, Părintele Episcop Timotei a vorbit despre virtutea de care Zaheu vameşul a dat dovadă, şi anume smerenia. În acest sens, el a afirmat că, uneori, „păcătoşii smeriţi sunt mai aproape de Dumnezeu decât drepţii mândri”.

Moment din cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea Radu Vodă. Foto credit: Constantinescu Cristian/Radu Vodă

Făcând referire la faptul că mulţi din vremea lui Zaheu l-au criticat pe Mântuitorul Iisus Hristos că a intrat să găzduiască la un om păcătos, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus că, din păcate, acest tip de gândire este des întâlnit şi în societatea contemporană.

„Aceaşi gândire avem şi noi”, a afirmat ierarhul, deoarece „ne aşezăm adesea în locul lui Dumnezeu, facem judecăţi pripite, credem că noi suntem judecătorii lumii, îi judecăm pe cei de lângă noi fără să îi cunoaştem sau cunoscându-i foarte puţin”.

La final, Episcopul Timotei şi-a exprimat nădejdea ca şi noi să auzim cuvintele pe care Mântuitorul i le-a spus lui Zaheu: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia.

„Se poate ca şi noi să auzim într-o zi această binecuvântare că s-a făcut mântuire casei noastre pentru că şi Domnul vine uneori la noi dacă îi primim pe săraci şi pe călători, dacă vom găsi întotdeauna un pahar de apă dat în nume de ucenic pentru care răsplată vom primi de la Domnul”.

„Ştim că prin aceste vizite, Domnul vine la noi. Fericiţi sunt cei care îi deschid casa şi îL primesc cu bucuria cu care l-a primit Zaheu Vameşul”, a spus ierarhul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a slujit duminică în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

Din soborul slujitor a făcut parte şi arhim. Necterie Şofelea, stareţul străvechiului aşezământ monahal din capitala României.

În cadrul liturghiei, teologul Gabriel Gomei a fost hirotonit diacon pe seama mănăstirii Radu Vodă.

Foto credit: Constantinescu Cristian/Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente

3 minute de religie, zilnic la Trinitas TV

Proiectul pe care un profesor de religie l-a inițiat pentru a ajunge la elevii săi în contextul actualei pandemii ajunge, începând de luni, pe micile ecrane. Profesorul Florin Zărnescu a realizat o serie de clipuri…