Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a sfințit noul loc de slujire al Parohiei Bărbătescu Vechi din Capitală

Parohia Bărbătescu Vechi din Capitală și-a amenajat un paraclis la demisolul bisericii noi aflate în construcție. Noul spațiu de slujire a fost sfințit duminică, 13 februarie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După sfințire, PS Timotei a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie în noul paraclis.

„Săvârșim pentru prima dată Sfânta Liturghie în acest loc. Aflându-ne în anul dedicat rugăciunii, marilor isihaști, cerem și noi, cum a cerut ctitorul Templului din Ierusalim, Solomon, ca Dumnezeu să privească la locul acesta ziua și noaptea și să asculte rugăciunile care vor fi înălțate aici”.

„Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că într-un timp scurt s-a reușit ridicarea acestei biserici, în primă fază, a acestui paraclis sau loc de slujire, de la demisol, care va ajuta și terminarea bisericii de deasupra”.

Acesta este rolul bisericii

„O biserică are o inestimabilă valoare pentru că în ea oamenii se pot schimba, se pot mântui”, a spus ierarhul.

„În foarte multe biserici, oamenii L-au cunoscut pe Dumnezeu. Nu oamenii grăbiți, nu cei preocupați de imaginea exterioară, ci aceia care au dorit ca în inima lor să sălășluiască Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, într-o carte scrisă la sfârșitul veacului 20 este descrisă parohia drept ‹locul unde ne mântuim›”.

Preasfinția Sa a mărturisit că s-a bucurat să întâlnească la multe parohii, atât din țară, cât și din diaspora, comunități care au devenit o familie duhovnicească, unde oamenii au fost împreună la bucurii, la necazuri, la slujbe și „se simt frați pentru că-L au pe Dumnezeu părinte”. „Acesta este rolul unei biserici, fie că este măreață, fie că este mică, indiferent de dimensiuni, de vechime, de istorie, de pretenții arhitecturale și așa mai departe”.

„Biserica are menirea ei: este locul în care primim iertare de la Dumnezeu atunci când îi adresăm cu toată inima rugăciunea noastră”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Smerenia se întâlnește foarte rar

În predica sa, Preasfințitul Părinte Timotei a amintit că odată cu Duminica Vameșului și a Fariseului începem Triodul, „perioada celei mai stăruitoare rugăciuni”. Ierarhul a spus că pilda citită în această duminică la Sfânta Liturghie este rostită de Mântuitorul pentru cei care se considerau drepți și disprețuiau pe alții și, oricât ne-ar displăcea, trebuie să recunoaștem că adeseori avem atitudinea fariseului.

Preasfinția Sa a semnalat absența smereniei în zilele noastre:

„Duminica Vameșului și a Fariseului ne îndeamnă să venim către Dumnezeu cu toată inima, în stare de smerită cugetare, aș îndrzăni să spun cu smerenie, deși, această virtute se întâlnește foarte rar sau nu se mai întâlnește. Iar atunci când este doar pomenită nu ne aduce niciun folos. Starea de smerită cugetare și de rugăciune profundă ne înalță către Dumnezeu”, a concluzionat Preasfinția Sa.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente