Episcopul vicar Timotei la ctitoria vornicului Samurcaş: Sfânta Treime este fundamentul credinţei noastre

„Sfânta Treime este fundamentul, adică temelia sau temeiul şi taina credinţei noastre” le-a spus luni Episcopul vicar Timotei Prahoveanul credincioşilor prezenţi la hramul mănăstirii ctitorite de vornicul Constantin Samurcaş.  

Construirea mănăstirii Samurcăşeşti a început în data de 25 august 1807 şi a fost definitivată la 17 august 1809. Lăcaşul de cult a fost sfinţit de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului în acelaşi an.

În cuvântul rostit la hramul mănăstirii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat faptul că Sfânta Treime este „o permanentă sărbătoare a Bisericii”, pentru că „Biserica este plină de Preasfânta Treime”.

„Noi sărbătorim Preasfânta Treime nu doar la ziua propriu-zisă a sărbătorii, ci în fiecare zi de rând, în fiecare zi de sărbătoare, în duminici şi mari sărbători atunci când săvârşim Sfânta Liturghie”.

„Liturghia începe tocmai cu binecuvântarea treimică, pentru că preotul slujitor spune cuvinte de laudă la adresa Preasfintei Treimi: Binecuvântată este împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh”.

Episcopul Timotei oficiind slujba parastasului la Mănăstirea Samurcăşeşti. Foto credit: Trinitas TV/Bogdan Radu.

Ierarhul a precizat că „Preasfânta Treime este izvorul vieţii veşnice„ şi că Ea trebuie „să-şi facă loc în sufletul şi în viaţa fiecăruia dintre noi”.

„Sărbătoarea Preasfintei Treimi şi bunăvoinţa de la stejarul lui Mamvri ne îndemnă şi pe noi, chiar dacă nu am fost până acum binevoitori să deschidem uşile inimii, să deschidem şi uşile casei, ale vieţii noastre ca Preasfânta Treime să-şi facă sălaş şi să rămână la noi”.

La final, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului monahal trecuţi la cele veşnice.

Foto credit: Trintias Tv/Bogdan Radu

Comentarii Facebook


Știri recente