Episcopul vicar ales Nichifor Botoşăneanul despre arhierie: „Este cea mai grea și înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”

„Această slujire o consider a fi cea mai grea și cea mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”, a spus arhim. Nichifor Horia după alegerea sa în demnitatea de arhiereu şi a menţionat că se îndreaptă cu nădejde spre noua slujire.

„Știu că și ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări și inspirația Sa este în fața celor ce slujesc Lui cu smerenie”, a precizat Episcopul ales Nichifor Botoşăneanul.

Arhim. Nichifor Horia a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod desfăşurată miercuri în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Patriarhului Daniel.

După vot, părintele arhimandrit a mulţumit sinodului pentru înalta ascultare la care a fost chemat.

„Vă mulțumesc pentru acest vot de încredere spre slujirea ce-mi este pusă înainte, slujire pe care o primesc cu bucurie și cu nădejde”.

Arhiereul ales s-a arătat recunoscător Patriarhului Daniel care, în urmă cu 25 de ani, îl hirotonea preot şi îi încredinţa ascultarea de a sluji la biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

„Ați fost alături în slujba de taină a călugăriei mele, binecuvântându-mă și alegându-mi numele. Pentru toate acestea vă mulțumesc cu adâncă recunoștință și vă încredințez, Preafericirea Voastră, de întreaga ascultare și cinstire cu care dator sunt”.

Părintele arhimandrit s-a adresat şi Mitropolitului Teofan care i-a fost alături în slujirea din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

„M-ați îndemnat și ați stăruit să finalizez studiile doctorale, care au adus un plus de bucurie și de înțelegere slujirii mele”.

„Vă mulțumesc, Înaltpreasfinția Voastră, pentru toată încrederea pe care mi-ați arătat-o și cu care m-ați sprijinit și pentru toată răbdarea pe care ați avut-o în lucrarea pe care am aăvârșit-o și, mai ales, pentru încrederea de a mă chema în această zi la înalta treaptă de Episcop vicar, slujire în fața căreia cer lui Dumnezeu să-mi dăruiască pricepere și hărnicie, dar mai ales să îmi păstreze duh de ascultare și de smerenie până la sfârșit, ca să se împlinească în această lucrare cuvântul psalmistului care zice că acolo unde este unire a poruncit Dumnezeu binecuvântarea și viața până în veac”.

Scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rămas vacant în urma alegerii de către Sfântul Sinod, în data de 21 iulie 2020, a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Citeşte şi: Arhim. Nichifor Horia a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

Comentarii Facebook


Știri recente