Episcopul Veniamin s-a rugat pentru sufletul singurei femei din Sfatul Țării Basarabiei care a votat unirea cu România

Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat luni, la Cimitirul Bellu, o slujbă de pomenire pentru Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Țării Basarabiei care în data de 27 martie 1918 a votat unirea cu țara mamă.

La slujba de pomenire, oficiată cu ocazia împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, au participat și membrii Asociației Pro Basarabia.

În cuvântul rostit, Episcopul Basarabiei de Sud a vorbit despre personalitățile implicate în realizarea acestui ideal național și despre rolul Elenei Alistar în promovarea și implementarea Unirii.

„Pe lângă marile personalități, Pan Halippa, Ciurunga, pe lângă toate câte au fost acolo, a mai existat o figură smerită, dar foarte însemnată, a Elenei Alistar. Era o femeie foarte respectată, fiind aleasă în Sfatul Țării a rămas după aceea în conștiința basarabenilor ca o femeie puternică, o femeie demnă care a avut un rol însemnat la promovarea și extinderea Unirii”.

Din cauza celui de Al Doilea Război Mondial, în 1940, Elena Alistar se refugiază la Iași iar la scurt timp este arestată de regimul comunist. În cele din urmă, se stabilește la Pucioasa de unde a trecut la Domnul în anul 1955.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente