Episcopul Veniamin la Huşi: Sf. Chiriachi a înțeles că cea mai mare onoare vine de la Hristos

 În predica de după Vecernia hramului catedralei din Huşi, Episcopul Basarabiei de Sud a evidenţiat puterea credinţei Sf. Chiriachi despre care a spus că „a înțeles că cea mai mare onoare pe care noi o avem nu vine decât de la Hristos, Împăratul Ceresc”.

Având ca exemplu pe ocrotitoarea lăcaşului de cult ctitorit de Sfântul Ştefan cel Mare, Preasfinţia Sa i-a îndemnat vineri seară pe credincioşii prezenţi la slujba hramului să nu schimbe niciodată „cinstea pe care ne-o dă Dumnezeu, cu cinstea lumii”.

El a atras atenţia asupra faptului că „în vremuri de libertate, credința se clatină și ne lăsăm purtați de tot felul de curente seculariste”.

Învățăm din viața Sfintei Chiriachi virtutea credinței, căci foarte adesea suntem tentați în vremurile noastre să avem o credință căldicică, și nu mai păstrăm o credință tare, a spus Preasfinţia Sa.

„De asemenea, învățăm virtutea mărturisirii Domnului Hristos. (…) Atunci când noi ne asumăm să-L mărturisim pe Hristos, indiferent de puterile și autoritatea care s-ar opune, Dumnezeu, așa cum spune Psalmistul, ne dă mii de ocrotitori cerești care ne călăuzesc pașii prin viață și ne dau putere și curaj de mărturisire”, a subliniat ierarhul.

Procesiune cu moaştele Sfintei Chiriachi

Prezent la slujba Vecerniei, Episcopul Huşilor a mulțumit Preasfințitului Veniamin pentru faptul că a răspuns invitației de a sluji la cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Huși oferindu-i, în semn de prețuire, o icoană cu Sfânta Chiriachi.

După slujba Vecerniei a avut loc procesiunea cu moaştele Sfintei Muceniţe Chiriachi pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare –  Catedrala Episcopală.

În lăcaşul de cult se află mâna stângă a sfintei muceniţe care a fost adusă de la muntele Athos în anul 1787 de Episcopul Iacob Stamati.

Comentarii Facebook


Știri recente