Episcopul Veniamin i-a pomenit pe militarii jertfiți în 1992: „Să căutam pacea, să nu justificăm războiul”

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat miercuri parastasul pentru militarii căzuți la datorie în timpul conflictului din 1992 din Transnistria și s-a rugat pentru toți cei căzuți în actualul război din Ucraina. „Să căutăm pacea, să nu justificăm războiul”, a transmis Preasfinția Sa.

Slujba de pomenire a fost oficiată la paraclisul Reședinței Eparhiale din Cahul.

„Cu durere vă spun că am întâlnit la slujbele de pomenire anuale ale celor jertfiți la datorie în 1992, dar și la alte evenimente, mame îndurerate și soții rămase văduve, copii fără tată și militari care condamnă războiul și vorbesc despre pierderile suferite, arătând că idealul celor jertfiți s-a împlinit, libertatea și demnitatea noastră, dar suferința și rănile mai sângerează”, a spus ierarhul.

„În contextul evenimentelor triste din Ucraina, ne rugăm lui Dumnezeu să înceteze războiul, să înceteze răutatea dintre popoare, să înceteze dezbinarea și ura, să înceteze vărsarea de sânge între creștini și pacea să se așeze pe pământ.”

„Facem apel la toți ierarhii și clericii ortodocși din țările aflate în război să ne rugăm și să căutăm pacea, să nu justificăm războiul, ci să chemăm poporul lui Dumnezeu la pace, unitate și dragoste frățească. Să invităm la dialog pe factorii de decizie și să mediem pacea între popoare, făcându-ne făcători de pace și arătând ai cărui Dumnezeu suntem slujitori”, a mai spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

„De asemenea, ne exprimăm solidaritatea cu cei refugiați, aflați în bejenie, ajutându-i să afle pace și liniște și arătându-le sprijinul nostru frățesc.”

„Apreciem implicarea Bisericii românești și a tuturor creștinilor care se oferă ca să sprijine și să ajute concret pe cei care se refugiază în țara noastră, în România, dar și în alte țări, fiind uimit cum Duhul lui Dumnezeu îi ajută pe oamenii cu inima bună să se unească și să facă lucruri bune în numele credinței și a umanismului, de care trebuie să dăm dovadă în aceste zile”, a continuat Preasfinția Sa.

„Pe această cale, mulțumim Patriarhiei Române și Eparhiilor din diaspora și din România că au arătat solidaritate, organizând colecte și acordând ajutoare, primind refugiații în mănăstiri și alte instituții de binefacere bisericești, împlinind prin aceasta porunca dragostei față de aproapele și arătând prin gesturi și fapte solidaritatea cu victimele războiului.”

Ierarhul le-a cerut clericilor și credincioșilor să rămână uniți în rugăciune și să arate solidaritate cu cei suferinzi.


286 de oameni au murit în conflictul din Transnistria, iar alţi 289 au rămas invalizi. Ziua de 2 martie a fost decretată de guvernul de la Chișinău „Zi de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)”.

Miercuri au oficiate slujbe de pomenire în toate protopopiatele din eparhia Basarabiei de Sud, credincioșii și veteranii fiind uniți în rugăciune pentru cei jertfiți la datorie în 1992, arătând solidaritate cu familiile victimelor, dar și cu cei care astăzi trec prin aceleași încercări.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente