Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud: Ca să urmăm exemplul sfinților trebuie să facem faptele credinței

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a afirmat în cadrul liturghiei oficiate duminică la biserica Sfinților Români că „pentru a putea să urmăm exemplul sfinților pe care îi prăznuim astăzi trebuie să facem faptele credinței”.

În omilia sa, ierarhul a vorbit celor prezenți despre chemarea la apostolat a primilor ucenici și despre cinstirea Sfințiilor Români, ca urmași ai Apostolilor.

Episcopul Veniamin a oferit ca exemplu sfinți cu aevărat următori ai lui Hristos precum „mărturisitorii din primele secole și cuvioșii care s-au nevoit în diferite mănăstiri și sihăstrii”, „chipurile luminoase ale mucenicilor din secolul al IV-lea”.

De asemenea, ierarhul a subliniat că o parte dintre ei „s-au nevoit chiar în Dobrogea noastră, sfintele lor moaște fiind descoperite mai devreme, sau mai târziu”.

Preasfinția Sa a amintit apoi de „chipurile luminoase ale voievozilor”, pe care i-a numit mărturisitori „ai dreptei credințe” prin faptul că „s-au făcut ctitori de lăcașuri sfinte, s-au făcut vase alese, fiind apărătorii Ortodoxiei la porțile Europei”.

La final Preasfinția Sa a vorbit despre misiunea pe care o are în Episcopia Basarabiei de Sud. El a spus că trebuie organiză viața bisericească în acea eparhie, deși „nu sunt foarte multe parohii”, numărul lor fiind „în jur de 30 de parohii și 3 mănăstiri”.

Vorbind despre oamenii din eparhie, Preasfinția Sa a evidențiat că a găsit „oameni credincioși însă condițiile sunt destul de dificile deoarece n-au multe lucruri”. El a fost însă impresionat de „credința și statornicia lor”.

„Am slujit în mai multe biserici unde avem 30-40 de credincioși la biserică. E dificil pentru preoții de acolo, e multă sărăcie, dar să nu pierdem și credința. Chiar dacă suntem săraci să avem viața curată și sfântă”, a spus Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii Bisericii Sfinții Români.

Parohia „Sfinţii Români” a fost înfiinţată în data de 5 noiembrie 2003.

Este situată în cartierul bucureştean Titan, în zona blocurilor de la marginea capitalei de lângă fosta platformă industrială „Macaralei”.

Locuitorii de aici au fost strămutaţi din diferite zone ale capitalei sau ale ţării şi foarte puţini, din fostul sat Cioplea.

Biserica se află la intersecţia Bulevardului Theodor Pallady cu Strada Trapezului, şi este cunoscută ca „biserica (de pe) Trapezului”.

Foto credit: captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente