Episcopul Veniamin a slujit la Mănăstirea Sihăstria la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie, Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla” – Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele părinților Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschimonahului Paisie Olaru și Arhim. Ioanichie Bălan din cimitirul așezământului monahal.

În cuvântul rostit după oficierea parastasului, Episcopul Veniamin a evocat în câteva rânduri personalitatea celor 3 mari duhovnici ai mănăstirii:

„Deși au trăit în acele vremuri grele, acești monahi au rămas statornici și fideli chemării lui Hristos, și-au asumat cu devotament, purtarea crucii și a voturilor monahale, fiind pentru mulți credincioși, monahi sau clerici, sprijin și modele de viețuire în Hristos”.

„O alta caracteristica a lor este mărturisirea dreptei credințe prin cuvânt și prin fapte, dar și de a fi duhovnici și mari povățuitori”, a evidențiat ierarhul.

„După anul 1990, datorită acestor duhovnici, Mănăstirea Sihăstria a devenit o adevărată oază de spiritualitate. Mulți tineri și-au îndreptat pașii spre această mănăstire. Unii dintre ei au rămas în această mânăstire și au o lucrare duhovnicească deosebită, alții au mers în alte obști monahale, cei mai mulți devenind stareți de mănăstiri, profesori de Teologie sau chiar arhierei”.

Preasfinția Sa a spus că „unul dintre cei care s-au format în această obște, este Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a primit monahismul aici în Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca părinte duhovnicesc și povățuitor pe părintele Cleopa Ilie, dar și ca sfătuitori pe părintele Paisie și părintele Ioanichie”.

La finalul cuvântului, Preasfinția Sa a mulțumit Mitropolitului Teofan pentru binecuvântarea și delegarea sa de a oficia Sf. Liturghie și slujba Parastasului.

Arhimandritul Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit ierarhului pentru slujire și i-a dăruit un tablou cu chipurile celor 3 mari duhovnici.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit Părintelui stareț Diploma de Onoare cu chipul Sf. Ier. Dionisie Erhan, ca semn de recunoștință și prețuire pentru merite deosebite în promovarea culturii și spiritualității creștine.

Foto Credit: Arhid. Marin Osoianu

Comentarii Facebook


Știri recente