Episcopul Varlaam Ploieşteanul a sfinţit pictura bisericii parohiei ilfovene Roşu

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a sfinţit duminică pictura bisericii parohiei ilfovene Roșu şi a binecuvântat paraclisul de la subsolul locașului de cult.

În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a prezentat mai multe temeiuri biblice care evidenţiază faptul că „cinstirea care se aduce icoanelor trece la persoanele sfinte care sunt zugrăvite pe ele”.

Argumentul cel mai important în acest sens, a spus Preasfinţia Sa, este dat de faptul că „Dumnezeu, pe care nimeni nu L-a văzut vreodată, S-a lăsat văzut în persoana omenească a preaiubitului Său Fiu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care a luat chip de rob şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă a unuia născut din Tatăl plin de har şi adevăr”.

Episcopul vicar patriarhal a atras atenţia că „icoanele nu ne prezintă o închipuire omenească”, iar după sfinţire ele „devin ferestre prin care noi putem întrezări frumuseţile şi realităţile lumii dincolo de marginile realităţii materiale”.

„Biserica însăşi este o scară către Cer, iar icoanele sunt ferestrele acestei case a lui Dumnezeu” prin care putem vedea frumuseţile cele netrecătoare din Împărăţia Cerurilor, a spus părintele episcop

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a explicat bisericile nu sunt împodobite cu „picturi frumoase şi preţioase”  şi cu alte obiecte de cult din „semeţie omenească”, ci toate acestea „sunt puse la îndemâna tuturor care se roagă în biserică, preoţi şi credincioşi, ca prin mijlocirea lor noi să ne însufleţim, să aprindem acest jar al credinţei noastre”.

„Prin mijlocirea acestor lucruri văzute şi trecătoare, ne ridicăm prin puterea credinţei şi a minţii străluminate de harul Sfântului Duh, la frumuseţile şi realităţile cele netrecătoare din Împărăţia Preasfintei Treimi”, a spus Episcopul Varlaam Ploieşteanul.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente