Episcopul Varlaam: Mihai Eminescu este inițiatorul proiectului Catedralei Naționale

În cuvântul susținut la Cimitirul Bellu unde a oficiat o slujbă de pomenire a poetului național, Episcopul Varlaam Ploieşteanul a spus că Mihai Eminescu „alături de Ioan Slavici, este inițiatorul acestui proiect care, anul acesta, în 25 noiembrie, va fi sfințit: Catedrala Națională”.

După slujba de pomenire a poetului, ierarhul a vorbit despre câteva aspecte care privesc persoana lui Mihai Eminescu.

Preasfinția Sa a spus că poetul s-a stins în 15 iunie anul 1889 stins cu speranța „că românii într-o bună zi se vor regăsi în granițele aceluiaș stat”.

Deși a murit cu 29 de ani înainte de marele eveniment din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, Mihai Eminescu, cu spiritul său profetic a întrezărit acest moment și a luptat în scurta și zbuciumata sa viață pentru împlinirea lui.

Episcopul Varlaam a remarcat că din perspectiva anului Centenar, pomenirea poetului Mihai Eminescu are „o semnificație deosebită și un mesaj deosebit pentru generația prezentă și generațiile următoare:

Să renunțăm la dezbinările și ura care se instalează între diferite clase, opinii și ideologii în țara noastră, și să lucrăm și noi pentru consolidarea a ceea ce românii au realizat acum 100 de ani, unirea întregului popor român, împlinind în felul acesta visul lui Mihai Eminescu, a spus ierarhul.

Preasfinția Sa a spus că prin slujba de pomenire, Biserica, asemenea unei mame, așa cum a numit-o poetul, „se roagă pentru el, pentru odihna sufletului său, și pentru iertarea păcatelor, pe care ca un om le-a săvârșit în această viață”.

Totodată, Episcopul Varlaam a amintit că pomenirea poetului „se face și la Catedrala Patriarthală” dar și „în multe din bisericile și mănăstirile noastre”.

Ierarhul a evidențiat că poetul Mihai Eminescu este considerat de Biserică „un vrednic și foarte credincios fiu care a subliniat în multe texte, mai ales în articolele sale din Ziarul Tribuna, rolul major pe care l-a ocupat această Biserică în viața poporului român mai ales în secolele de restriște”.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente