Episcopul Ungariei a vorbit la Mănăstirea Mraconia despre puterea credinței și a solidarității creștine

Episcopul Siluan al Ungariei a slujit duminică la Mănăstirea Mraconia din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

La slujbă, alături de soborul maicilor, au mai luat parte și credincioși de diferite vârste și copii, din împrejurimi, dar și turiști aflați în zonă, din Piatra Neamț, Timișoara sau alte părți.

În cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte Siluan a pus în valoare textul biblic al Vindecării slăbănogului din Capernaum.

„Evanghelia ne arată cât de mare este puterea credinței și a solidarității creștine, chiar și pentru omul contemporan, pentru că dincolo de progresul medicinei și limitele ei, se mai găsește încă o posibilitate, prin relația personală cu Mântuitorului nostru Iisus Hristos și prin puterea Sa cea dumnezeiască și tămăduitoare”.

„Ca un Doctor iscusit al trupului și sufletului, El este și cel care cunoaște adâncurile omului și problemele lui, pe care are puterea să le vindece, redând demnitatea și integralitatea persoanei umane, atunci când aceasta își înțelege adevărata ei menire și își pune nădejdea în El”.

„Iar noi nu trebuie să ne lăsam prea ușor atrași de cealaltă variată, a omului care observă și critică tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, chiar dacă aparent pare să aibă dreptate, pentru că făcând așa nu înțelegem lucrurile în profunzimea lor și putem astfel să ne lipsim de darul lui Dumnezeu, ce se revarsă cu îmbelșugare peste cei credincioși”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Mănăstirea Mraconia

Aşezământul monastic se află într-o zonă naturală deosebită, de pe malul românesc al Dunării, între Cazanele Mici și Mari, având o istorie îndelungată și zbuciumată, prima Mânăstire fiind ridicată în anul 1523, sub jurisdicția Episcopiei de Vârșeț, de către banul Nicolae Gârlișteanu, dregătorul regiunii de graniță a Caransebeșului și Lugojului.

Distrusă în timpul războiului ruso-austriaco-turc dintre anii 1787-1792, a fost refăcută începând din anul 1931, dobândind și o biserică de lemn, cu șindrilă, în 1947. A fost acoperită apoi de apele Dunării, când s-a construit barajul de la Porțile de Fier I, fiind cunoscută sub numele de „Mânăstirea de sub ape”, iar din anul 1993 s-a pus piatra de temelie pentru așezământul monahal de astăzi, care s-a reînființat din 1995, cu aprobarea Sfântului Sinod și binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei.

În prezent, el numără 4 maici, aflate sub purtarea de grijă a Maicii Starețe Iustina Straton și se găsește în jurisdicția Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente