Episcopul Timotei la hramul Mănăstirii Radu Vodă: Lumea are nevoie de iubire, iar modelul adevărat este Preasfânta Treime

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit luni credincioşilor prezenţi la hramul ctitoriei lui Radu Mihnea voievod despre iubire şi comuniune, evidenţiind ca model suprem pe Preasfânta Treime.

În omilia rostită în cadrul Liturghiei oficiate în altarul de vară al aşezământului monahal din inima Bucureştiului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că „lumea de astăzi are nevoie de iubire şi comuniune, iar modelul adevărat de comuniune, de iubire, de trăire este tocmai Preasfânta Treime”.

Ierarhul a amintit că numeroase lăcşuri de cult din România sunt ocrotite de Preasfânta Treime „pentru a ne aminti de unitate, comuniune, de iubire desăvârşită aşa cum se întâlneşte în mod desăvârşit doar în sânul Preasfintei Treimi”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopului Bucureștilor i-a îndemnat pe toți credincioșii ortodocși să participe la slujbe, pentru a înțelege Taina Preasfintei Treimi. 

„Fiecare fiu al Bisericii trebuie să pătrundă tot mai mult în taina şi iubirea Preasfintei Treimi participând la slujbele Bisericii care sunt săvârşite în numele Preasfintei Treimi”, a atras atenţia Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Preasfinţia Sa a mai spus că putem înțelege atât cât ne este cu putinţă nouă din această mare Taină „prin smerenie, prin credinţă profundă şi într-o mică măsură prin citire, prin lectura Sfinţilor Părinţi” .

Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, preoţi profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, precum şi clerici din obştea mănăstirii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Mănăstirea Radu Vodă

Mănăstirea Radu Vodă, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, a fost ctitorită de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi doamna sa, Ecaterina.

După victoria lui Mihai Viteazul din octombrie 1595, de la Târgovişte, Sinan Paşa e silit să se retragă din faţa armatelor biruitoare ale creştinilor.

În timpul retragerii sale el a distrus toate fortificaţiile pe care le ridicase şi a dărâmat până în temelie Mănăstirea Sfintei Treime.

Abia în 1614, voievodul Radu Mihnea (1601-1602, 1611-1616, 1620-1623) începe reconstrucţia, păstrând planurile şi elevaţia edificiului de origine.

Biserica este cunoscută de atunci sub numele ctitorului. Fiul şi urmaşul său la domnie, Alexandru Coconul (1623-1627) se îngrijeşte de pictarea bisericii.

Planul şi formele arhitectonice ale bisericii Radu-Vodă sunt inspirate din cele ale bisericii episcopale de la Curtea de Argeş, cu diferenţa că materialul de construcţie întrebuinţat nu este piatra, ci cărămida.

Planul este triconc, cu turlă pe naos, cu un pronaos lărgit, acoperit cu trei turle dintre care cea principală se sprijină pe douăsprezece coloane, simbolizând pe cei doisprezece apostoli, ca şi la modelul de la Curtea de Argeş.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente