Episcopul Timotei despre Sf. Grigorie Dascălul: Un om iubitor de rugăciune și de liniște

Episcopul Timotei Prahoveanul a vorbit vineri la hramul Mănăstirii Căldărușani despre viața și persoana Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, evidențiind faptul că a fost „un om iubitor de rugăciune și de liniște”.

În omilia sa din 22 iunie 2018, ierarhul a subliniat că Sfântul Grigorie Dascălul a fost întâi de toate „un fiu ascultător și un ucenic întru cele duhovnicești al marilor părinți de la vremea respectivă”.

A fost ucenicul unuia dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut monahismul românesc, pe Sfântul Paisie, care i-a încredințat și această sfântă lucrare de traducător al cuvintelor sfinte, a spus Episcopul Timotei.

Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii și a poporului român drept cel mai mare mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălul” pentru activitatea sa culturală și duhovnicească.

De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat smerenia Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, „pe care a avut-o întotdeauna, chiar și în momentul când a fost chemat la înalta slujire arhierească”.

Episcopul Timotei l-a descris pe Sfântul Grigorie ca pe un om „iubitor de rugăciune și de liniște, un om care trudea mult scriind și traducând, dar care a înțeles că prin cuvintele Sfinților Părinți ai Bisericii se vor lumina preoții și credincioșii”.

La Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Timotei Prahoveanul au participat credincioși din Capitală, din județul Ilfov, dar și din alte părți ale țării. Ei eu adus cinstire sfintelor moaște aflate în incinta așezământului monahal.

Sfântul Grigorie Dascălul

Născut la Bucureşti în 1765, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost mitropolitul Ţării Româneşti între anii 1823-1834.

După ce a studiat la renumite şcoli din Bucureşti, a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamţ.

Dornic de desăvârşire, la îndemnul Sfântului Paisie, tânărul monah Grigorie a vieţuit o perioadă de timp la Sfântul Munte Athos.

Revenind în ţară, s-a aşezat la Mănăstirea Căldăruşani, aşezământ monahal reorganizat de Sfântul Cuvios Gheorghe, stareţul mănăstirilor Cernica şi Căldăruşani.

În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la Bucureşti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Ţării Româneşti.

În octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul cu ziua de pomenire 22 iunie.

Proclamarea canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, la hramul Catedralei patriarhale din Bucureşti.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente