Episcopul Spaniei, însoţit de clerici şi credincioşi, a mers în pelerinaj în Egipt

Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei, însoţit de clerici şi credincioşi din Eparhie, a efectuat un pelerinaj în Egipt, în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.

Între lăcaşurile de cult vizitate s-au numărat Mănăstirea celor şapte fecioare din Faran, Mănăstirea Sfânta Ecaterina, a Sfântului Cuvios Pavel Tebeul, a Sfântului Antonie cel Mare.

În a treia zi a pelerinajului, ierarhul, clericii şi credincioşii au vizitat Mănăstirea „Sfântul Sava” din Alexandria, în cadrul căreia funcționează sediul administrativ al Patriarhiei Alexandriei și a întregii Africi, precum și reședința Preafericitului Părinte Patriarh Teodor al II-lea.

În biserica mănăstirii a fost hirotonit preot Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina, care a slujit acolo ca ieromonah.

Oaspeţii români au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Narcis, Mitropolit de Port Said, Vicar patriarhal, care i-a vorbit Episcopului Timotei despre viața bisericească de pe continentul african.

În următoarea zi, cu binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi, Preasfinţitul Părinte Timotei a slujit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cairo.

La predica rostită în Duminica Vameşului şi a Fariseului, ierarhul a subliniat că smerenia este „cheia care ne deschide raiul”.

„Perioada Triodului are anumite cântări care ne îndeamnă la o rugăciune precum cea a vameșului, adică umilă și smerită, pentru că doar smerenia ne deschide porțile Împărăției lui Dumnezeu”.

„Fără smerenie nu putem intra în via Domnului, întrucât smerenia este un atribut al lui Dumnezeu și fără ea nu putem intra în Împărăția Cerurilor. Smerenia este începutul pocăinței și cheia care ne deschide raiul”. Arhim. Damaschin, starețul mănăstirii egiptene, i-a mulțumit Episcopului Timotei pentru slujire și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și un album cu istoria mănăstirii.

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cairo se află lanțul cu care a fost încătușat Sfântul Gheorghe. De asemenea, în cimitirul mănăstirii, se înalță capela Sfintei Familii, loc în care se găsește peștera unde Sfânta Familie a locuit în timpul în care Dreptul Iosif a lucrat la zidurile de apărare ale cetății, precum și fântâna pe care o foloseau.

Foto credit: Episcopia Spaniei şi Portugaliei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente