Episcopul Sofronie a vorbit despre datoria sfântă de a evoca jertfa mărturisitorilor din temnițele comuniste

Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat luni, în biserica Sfânta Treime din Oradea, slujba Parastasului pentru mărturisitorii din temnițele comuniste.

Au participat numeroși credincioși, oficiali, urmași ai victimelor comunismului, reprezentanți ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și ai Asociației „Cei 40 de Mucenici”.

În cuvântul său, Episcopul Oradiei a vorbit despre jertfelnicia deținuților politici, care L-au avut ca model pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, și despre datoria noastră de a le evoca permanent sacrificiul.

„Responsabilitatea noastră, a celor de astăzi, este nu doar de a nu le uita jertfa, ci de a vorbi despre ea și a o transmite tinerelor generații, pentru ca ororile care au avut loc în timpul regimului totalitar să nu mai poată fi repetate”, a spus Părintele Episcop.

Cei mai mulți preoți din închisorile comuniste proveneau din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Episcopul Nicolae Popovici, care păstorea la instalarea comunismului în România, a fost scos din funcție și exilat la Mănăstirea Cheia.

„Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la scoaterea sa din scaunul episcopal și 60 de ani de la mutarea în veșnicie”, a menționat Preasfințitul Părinte Sofronie în cuvântul său.

„Exemplul slujitorilor ortodocși din Bihor este pentru noi toți un model de sacrificiu și de demnitate, mai ales pentru timpurile destul de complicate pe care le străbatem astăzi”, a spus episcopul.

Luni au fost oficiate slujbe de pomenire pentru martirii din închisorile comuniste în toată țara, fiind sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Aceasta a fost declarată în 2011 ca Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România.

Foto: Eparhia Ortodoxă Oradea

Comentarii Facebook


Știri recente