Episcopul Siluan și Consulul României la Giula au participat la un atelier de mărțișoare

Părintele Episcop Siluan și Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, au participat marți la prelegerea și atelierul de creație „Mărțișorul și simbolistica sa”, organizate de Institutul Cultural Român (ICR) din Seghedin.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Orășenească și Județeană din localitate și s-a bucurat de participarea Președintelui Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, și a Șefei Catedrei de Limba Română de la Institutul Pedagogic „Iuhas Gyula” din Seghedin, Mihaela Bucin.

Au mai participat reprezentanți ai ICR și ai Bibliotecii Județene din Seghedin, precum și jurnaliști locali de limba română și maghiară. Între cei prezenți a fost și o familie de români din Republica Moldova, care are rădăcini în regiunea Odesei, din Ucraina și este stabilită la Seghedin pentru studii.

Graficiana română Adela Kiss (Chiș), originară din Giula, a susținut o prelegere despre tradiția, geneza și obiceiurile legate de Mărțișor, aceasta fiind completată cu un atelier de confecționare de mărțișoare desfășurat sub îndrumarea sa.

Episcopul Ungariei și Consulul de Giula la atelierul de confecționat mărțișoare. Foto: Arhid. Emanuel Văduva

Atât ierarhul ortodox român al Ungariei, cât și consulul României la Giula au creat mărțișoare împreună cu participanții la atelier.

„Este o tradiție atât de frumoasă care aduce multă bucurie și consemnează acest moment important din viața naturii, dar și din sufletele oamenilor, care întâmpină acest anotimp cu multă nădejde și cu multă bucurie”, a declarat ierarhul pentru Trinitas TV.

„Biserica binecuvântează orice lucru frumos care este aducător de pace, de liniște, de bucurie și de frumusețe în sufletele oamenilor și ale credincioșilor noștri, mai ales în aceste vremuri dificile, când, după ce amenințarea pandemiei a stat asupra lumii și iată că și amenințarea războiului pune la încercare destul de greu sufletele multor oameni”, a adăugat Preasfințitul Părinte Siluan.

Catedra de Limba Română, Consulatul General al României la Seghedin și Filial din Seghedin a Institutului Cultural Român din Budapesta organizează mai multe evenimente culturale românești de-a lungul anului.

Foto credit: Arhid. Emanuel Văduva

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…