Episcopul Siluan despre rolul providențial al Sf. Ierarh Iachint: Biserica organizată străbate mai ușor încercările

Episcopul Siluan al Ungariei a evidențiat duminică seara la slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, rolul pe care acesta l-a avut în Biserica noastră.

În cadrul omiliei rostite, Preasfinția Sa a subliniat contribuția și rezultatul eforturilor depuse de ierarh în organizarea bisericii din acele timpuri.

„Contribuția Sfântului Ierarh Iachint, primul mitropolit al Țării Românești, este deosebit de importantă pentru că Biserica organizată străbate mai ușor încercările și greutățile lumii acesteia”.

Preasfinția Sa a subliniat că deși grec de neam, Ierarhul Iachint „cunoștea sufletele și credința românilor ortodocși”.

„La cererea stăruitoare a domnitorului Nicolae Alexandru Basarab, fiul marelui voievod Basarab I, și cu binecuvântarea Patriarhului Calist de Constantinopol, în 1359 a devenit primul Mitropolit Țării Românești”.

Prin numirea Sfântului Iachint în această demnitate se recunoștea independența și forma de organizare ca stat românesc.

„Formarea Mitropoliei reprezintă un aspect providențial deoarece toate rânduielile din lumea aceasta, inclusiv cele privitoare la credință și la biserica creștină se dezvoltă, se statornicesc și găsesc cale mai ușor în inimile noastre, atunci când sunt în bună rânduială”.

Continuator al învățăturii Sfântului Grigorie Palama

1359 este și anul în care se mută la cele veșnice Sfântul Grigorie de Palama care vorbise monahilor din Muntele Athos dar și creștinilor din Tesalonic despre cunoașterea lui Dumnezeu, a spus ierarhul duminică la slujba de priveghere oficiată în Catedrala Patriarhală.

Și Sfântul Grigorie de Palama și patriarhii Constantinopolului din acea vreme și alți episcopi printre care cu siguranță și Mitropolitul Iachint s-au străduit să-i învețe pe preoți, monahi și credincioși această cale a cunoașterii lui Dumnezeu și să organizeze Biserica.

„Cu adevărat acest ierarh Iachint și-a îndeplinit misiunea prin numirea de preoți și toate cele de trebuință pentru nevoile românilor ortodocși”, a afirmat Preasfinția Sa.

Totodată, Episcopul Ortodox Român al Ungariei a evidențiat și rolul Sfântului Iachint în aducerea în țară a Sfântului Nicodim de la Tismana.

„Prin purtarea sa de grijă, în vremurile acelea ajunge în Țara Românească Sfântul Nicodim, întemeietorul vieții monahale din părțile Olteniei: Mănăstirea Vodița și ulterior cea de la Tismana”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București.

Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente