Episcopul Sebastian indică trei motive pentru care Dumnezeu l-a numit nebun pe bogatul căruia i-a rodit ţarina

Într-un  material la Duminica a 26-a după Rusalii, Episcopul Sebastian a oferit trei motive pentru care Dumnezeu l-a numit nebun pe bogatul căruia i-a rodit ţarina.

„Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogățește în Dumnezeu”, sunt cuvintele Evangheliei de la Luca 12:20-21.

Cele trei motive enumerate de Preasfinţia Sa:

1. Pentru că, văzându-se copleșit de belșugul roadelor, acesta nu se gândește nicio clipă și la Dumnezeu, Cel care i-a dat sănătate ca să-și poată munci pământul și a dăruit rod bogat țarinilor sale. Dovedește necredință și lipsă de recunoștințăfață de Cel Căruia Îi datorăm totul.

2. Pentru că, deși constată că bogăția și belșugul roadelor depășeau cu mult nevoile proprii, bogatul nu s-a gândit decât numai la sine; nici Dumnezeu, dar nici aproapele nu au putut încăpea în inima sa. În viața sa nu a fost loc decât numai pentru sine − egoism;

3. Pentru că, sedus într-atât de mult de succesul material nesperat, a ajuns să-și „materializeze” până și sufletul, căci i se adresează acestuia ca unui tovarăș de cârciumă: „Suflete, ai multe bogății, strânse pentru mulți ani! Mănâncă, bea, veselește-te!”– materialism grosier, de vreme ce confundă valorile: sufletul cu trupul și viața cu bogăția, a subliniat Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.

Ierarhul a sintetizat: „Necredința, egoismul și materialismul exagerat sunt nebunie la Dumnezeu”.

„Să ne fie foarte clar: bogăția nu ar fi rea, dacă am pune-o și în slujba sufletului; nu doar a răsfățului trupului. Dar pentru că, îndeobște, ajunge să ne înrobească, să ne „înnebunească”, stăpânindu-ne ea pe noi, în loc să o stăpânim noi pe ea, de aceea l-a numit nebun Dumnezeu pe bogat și l-a pedepsit cu moartea”, a precizat, în încheiere, Episcopul Sebastian.

Foto credit: Episcopia Slatinei şi Romanaţilor

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente