Episcopul Partenie Ciopron, comemorat la Bălţi | „Model de slujire pentru clericii eparhiei”

Episcopul Partenie Ciopron a fost pomenit miercuri, la Bălţi – Republica Moldova, la împlinirea a 41 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din municipiu.

„Toţi cei trei ierarhi care au păstorit la Bălţi – Visarion Puiu, Tit Simedrea şi Partenie Ciopron – rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălţi. Canonicitatea Episcopiei de Bălţi este dată de aceşti ierarhi”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Episcopul Partenie Ciopron s-a născut în data de 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani.

A participat la Războiului de Reîntregire, fiind rănit în 1917 pe frontul de la Oituz, pentru care a primit „Crucea comemorativă”.

În 1921 a intrat în monahism la Mănăstirea Slatina, primind numele de Partenie. În același an a fost hirotonit ierodiacon. A studiat la Iași și Cernăuți.

Mitropolitul Pimen al Moldovei l-a hirotonit ieromonah, în 1934, pe seama catedralei din Iași.

A îndeplinit ascultările de Episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948), şi de Episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978). Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sub ocupația sovietică, Episcopul Partenie a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat.

După retragerea episcopului Partenie Ciopron, în anul 1944, peste Prut, scaunul chiriarhal canonic de la Bălţi a rămas vacant.

În 2018, după 74 de ani, în scaunul episcopal de la Bălţi, a fost ales PS Antonie.

Sursă foto: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente
Communique

Precizări privind hotărârea Sfântului Sinod referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât în…