Episcopul Oradiei, prezent la aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, a participat vineri, 10 decembrie, la evenimentul aniversar ce a marcat împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia. Manifestarea a avut loc la Cetatea Medievală a Oradiei și a fost organizată de Ambasada Japoniei în România.

La eveniment a fost prezent Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, dar și oficialități locale.

Episcopul Oradiei a primit o medalie aniversară emisă de Banca Națională a României, cu tema „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”.

„Probabil vă întrebați ce caută un episcop ortodox la o manifestare culturală care privește Japonia. Ei bine, prezența nu este întâmplătoare, pentru că Japonia, deși atât de îndepărtată și în ciuda dominanței altor religii, are și o prezență creștină și, mai precis, are chiar o Biserică Ortodoxă a Japoniei, care este minoritară, e adevărat, dar destul de puternică și bine organizată, încât este păstorită de clerici japonezi, născuți și crescuți în Japonia, numărând foarte mulți credincioși”, a subliniat Preasfințitul Părinte Sofronie.

Episcopul a evidențiat rolul pe care misionarii români l-au avut în crearea comunităților creștin-ortodoxe din Japonia. Unul dintre aceștia a fost Arhimandritul basarabean Anatolie Tihai.

„Și după prezența strălucită a lui Anatolie Tihai, legăturile dintre Ortodoxia românească și Japonia, dar nu numai ca Ortodoxie, ci și în tărâm religios, aș îndrăzni să spun, au continuat și s-au diversificat. Mai puțin se cunoaște că, după tragedia de la Hiroshima și Nagasaki, care a îndoliat ziua de mare sărbătoare pentru creștinătatea ortodoxă – a Schimbării la Față a Domnului, 6 august – au fost legături foarte puternice și din punct de vedere cultural”, a adăugat ierarhul.

„Dincolo de pasiunea pe care o am față de literatură și arte și admirația pe care, din fragedă pruncie, o am pentru Japonia, pentru puterea de rezistență a poporului japonez, pentru cultura lui fantastică, pentru răbdarea de care a dat dovadă în istorie și pentru felul excepțional prin care a reușit să își asume catastrofele istoriei, să treacă peste și să privească în lumină, cu seninătate și multă încredere spre viitor. O lecție bună de învățat pentru noi toți” a încheiat acesta.

Evenimentul a găzduit vernisajul a două expoziții intitulate: „Cerul, omul și pământul” și „Oameni și peisaje din România și Japonia”.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente