Mâncând Trupul și Sângele Domnului, mărturisim Învierea Sa – Episcopul Oradiei

În omilia duminicală, rostită la Catedrala din Jula, Preasfințitul Părinte Sofronie, a atras atenția credincioșilor că „mâncând Trupul și Sângele Domnului, mărturisim moartea Sa, jertfa de pe Cruce, dar și Învierea Sa și ori de câte ori ne adunăm la biserică și săvârșim Sfânta Liturghie, mărturisim credința noastră”.

Episcopul Sofronie al Oradiei împreună cu Episcopul Ortodox Român Siluan al Ungariei, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 22 iulie 2018, la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Gyula, Ungaria.

În predica sa, Preasfințitul Părinte Sofronie a reliefat semnificațiile minunii înmulțirii celor cinci pâini și a celor doi pești.

Minunea înmulțirii celor cinci pâini este o preînchipuire a Pâinii vieții, Trupul Domnului nostru Iisus Hristos și Sângele Său Cel Scump vărsat pe Cruce, pentru care Domnul Hristos a poruncit la Cina cea de Taină ucenicilor Săi să săvârșească și să împlinească această rânduială”, a subliniat ierarhul.

Episcopul Oradiei a evidențiat că „înmulțirea pâinilor este o prefigurare a Sfintei Euharistii deoarece mulțimile săturate sunt o preînchipuire a mulțimii credincioșilor, care se îndestulează prin cuminecarea cu Preacuratele lui Hristos Domnul Taine”.

În cadrul slujbei a fost pomenit Episcopul Ioan Mihălțan al Oradiei, Bihorului și Sălajului, întrucât s-au împlinit în anul 2018 zece ani de la trecerea sa la veșnicie.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de Te Deum cu prilejul aniversării zilei de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la finalul căreia Preasfințitul părinte Siluan a vorbit despre împlinirile de până acum realizate de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente