Episcopul Oradiei a hirotesit noul stareț al Mănăstirii Voivozi

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a hirotesit sâmbătă, 8 septembrie 2018, pe noul stareț al Mănăstirii Voivozi, Arhimandritul Chesarie Pondroș.

Hirotesia noului stareț a fost prilejuită de târnosirea bisericii noi, care a primit hramurile: Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului.

La slujba de sfințire a lăcașului de cult oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, au fost prezenți peste 3000 de credincioși veniți din Bihor, dar și din alte părți ale țării.

Ierarhul a vorbit credincioșilor despre praznicul Naşterii Maicii Domnului, subliniind prezenţa Preasfintei Fecioare Maria în viaţa credincioşilor.

„Ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului deschide pentru noi toți credincioșii orizontul mântuirii, pentru că prin ea a venit în lume Fiul lui Dumnezeu și S-a făcut Om”.

Sfinții Ierarhi Varlaam și Ioan

Ierarhul a precizat că pe lângă hramul Nașterii Maicii Domnului a adăugat și hramul a doi „ierarhi din neamul românesc, serbați în ziua de 30 august” deoarece „ambii ierarhi sunt cunoscuți ca mari rugători și trăitori ai rugăciunii lui Iisus”.

Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, a tipărit „în anul 1640, la Mănăstirea Govora, prima carte de legi în limba română, Pravila de la Govora, iar în anul 1643 Cazania, cărți ce au circulat în tot spațiul românesc, pregătind astfel unitatea națională cu sute de ani înainte de înfăptuirea ei” a istorisit Episcopul Sofronie.

La final Preasfinția Sa a spus că „nouă, ca și creștini, ca și popor al lui Dumnezeu, ne revine responsabilitatea de a păstra valorile moștenite de la înaintași”.

Mănăstirea a fost zidită între anii 2008-2018.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente