Episcopul Nicodim s-a rugat pentru românii deportați acum 67 de ani din zona Mehedinți

Cu ocazia împlinirii a 67 ani de la deportarea românilor din zona Mehedinți de regimul comunist,  Episcopul Nicodim al Severinului şi Strehaiei a oficiat luni slujba parastasului pentru cei prigoniți.

Pomenirea acestora a avut loc la monumentul din parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin.

Ierarhul a istorisit pe scurt cum o parte a populației din zona de sud-est a României a suferit din cauza regimului comunist.

Preasfinția Sa a relatat cuvintele unor persoane care au trăit experiența deportării: „Cumplite vremuri, Doamne, spunea unul care simțea povara crucii greu de îndurat. Unul a spus, altul a scris, dar oare câți au oftat?”

Episcopul Nicodim a rememorat instaurarea regimului comunist „fără voia poporului nostru” și că „oameni de bine, oameni harnici, români cu credință au fost considerați vrăjmași ai poporului, deoarece prin felul lor de a fi se opuneau democrației populare”.

Din cauza acestei acuzații nedrepte unii au fost închiși, iar alții au fost deportați în Bărăgan, a adăugat ierarhul.

Deportările în Bărăgan au fost o acţiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România cu scopul de a reloca forţat populaţia, care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de la graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi în Câmpia Bărăganului.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente