Episcopul Maramureșului și Sătmarului a sfințit icoana „Maica Domnului – Ocrotitoarea creștinilor rugători”

În prima zi a anului, după ce a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a sfințit icoana eparhială a Anului Omagial 2022 intitulată „Maica Domnului – Ocrotitoarea creștinilor rugători”.  

Pictată în contextul hotărârii Sfântului Sinod de a desemna anul 2022 drept Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, şi Anul Comemorativ al Sfinţilor isihiaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ, icoana prezintă particularități specifice regiunii.

Stilul compozițional al icoanei alătură elemente clasice și motive tradiționale din zona Maramureșului.

„Maica Domnului – Ocrotitoarea Creștinilor Rugători”. Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului / Facebook

În plan superior, este înfățișată Maica Domnului Oranta înconjurată de îngeri. Mai jos, sunt prezentați în stânga Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântul Iosif Mărturisitorul, iar în dreapta Sfinții Grigorie Palama, Teodor Studitul şi Paisie de la Neamţ.

În plan inferior este reprezentată Biserica sub forma unei comunități maramureșene, formată din copii și credincioşi îmbrăcaţi în costume populare, adunați în jurul episcopului, preoților și monahilor. Legătura dintre cele două planuri este făcută de biserica de lemn în stil maramureșean.

Anul 2022, a fost proclamat sâmbătă, 1 ianuarie, la Catedrala Patriarhală, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.

Actul de proclamare poate fi lecturat integral aici.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente