Episcopul Maramureșului: La câtă iubire a arătat Dumnezeu omului, e cu neputinţă să răspundem cu aceeaşi măsură

În cuvântul rostit duminică, 26 decembrie 2021, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a vorbit despre marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni.

„La iubirea lui Dumnezeu noi nu suntem în stare să-i răspundem simetric. Nici nu aşteaptă Dumnezeu acest lucru, pentru că e cu neputinţă pentru noi să răspundem cu aceeaşi măsură la câtă iubire a arătat Dumnezeu omului şi umanităţii”.

„Dar putem să răspundem cu recunoştinţă, cu iubire câtă avem, cu neuitare şi cu mărturisire, ca şi tâlharul de pe cruce. Dumnezeu aşteaptă semnul nostru de recunoştinţă”.

Episcopul Iustin a vorbit şi despre semnificația Crăciunului, precum și motivul întrupării Fiului lui Dumnezeu.

„De fiecare dată, de Crăciun, noi retrăim adevărul mântuitor al Întrupării Fiului lui Dumnezeu şi de fiecare dată ne amintim că Iisus S-a făcut prunc, că S-a născut în chip smerit, că a venit printre noi aproape anonim, că a fost respins de societatea vremii respective”.

„Cu toate acestea, ne-a iubit până în sfârşit, nu ne-a condamnat, ci ne-a salvat, că a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut”.

Preasfințitul Părinte Iustin a explicat evenimentele care au avut loc la Nașterea Mântuitorului, vorbind despre călătoria și darurile magilor, întâlnirea cu Irod, despre steaua de la Răsărit și despre fuga în Egipt a Sfintei Familii.

„Astfel, aflăm de la Sfântul Evanghelist Matei că magii din Răsăsit, adică din Orient, cititori în stele, care erau astrologi şi urmăreau astrele pe cer şi, când a apărut această stea, nemaivăzută, minunat, care n-a fost un astru ceresc, ci, spun Sfinţii Părinţi, că a fost lumina unui înger, înger transformat în lumină, n-a fost un astru ceresc întâmplător, când au văzut această lumină puternică pe cer, care a apărut în Răsărit şi mergea spre Apus, au înţeles că s-a născut un rege, un împărat”.

„Toate s-au petrecut întocmai cum a hotărât Dumnezeu din veac şi cum, din iubirea lui de oameni, a hotărât să mântuiască neamul omenesc printr-o jertfă supremă”.

„N-avem voie să-L trădăm pe Hristos. Ca Sfântul Ioan Evanghelistul, trebuie să rămânem lângă El până la suferinţă, până la Cruce, ca să avem parte de înviere. Asta este Biserica”, a adăugat în încheiere ierarhul.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente