Episcopul Macarie: Sfântul Neagoe s-a distins prin dragostea sa pentru isihie

Preasfințitul Părinte Macarie a spus miercuri, 26 septembrie 2018, în cadrul unei slujbe de priveghere de la Centrul episcopal din Stockholm că „Sfântul Neagoe Basarab s-a distins prin dragostea sa nefățarnică pentru isihie, prin evlavia sa adâncă față de oamenii lui Dumnezeu, prin profunzimea cugetării sale bisericești, prin iubirea sa de frumos sfințitor”.

Slujba a fost ocazionată de prăznuirea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, unul dintre ocrotitorii Episcopiei Europei de Nord.

În omilia sa, Preasfințitul Părinte Macarie a elogiat caracterul Sfântul Neagoe.

„Ctitoriile sale de la Curtea de Argeș și de la Târgoviște stau ca mărturie peste ani despre evlavia și iubirea de frumos a voievodului” a subliniat ierarhul.

Preasfinția sa a subliniat că atât în frescele cele mai cunoscute, cât și în mărturiile istorice, „Sfântul Neagoe a avut o exemplară viață de familie creștină. Soția sa, Doamna Despina Milița, s-a călugărit în ultima parte a vieții, cu numele de monahia Platonida”.

Ierarhul a vorbit apoi despre Învățăturile domnitorului pentru fiul său Teodosie, care „sunt un minunat exemplu de educație duhovnicească, cu atât mai remarcabil cu cât sunt menite formării unui viitor voievod”.

„Să nu ezităm să ne cercetăm pe noi înșine și să ne întrebăm, privind la Sfântul Neagoe Basarab și la familia sa: oare facem și noi parte, cu adevărat, din țara Sfântului Voievod Neagoe, prin faptele noastre și modul nostru de viață?, a întrebat retoric Preasfințitul Părinte Macarie.

La finalul predicii, Episcopul Europei de Nord le-a recomandat credincioșilor o mai atentă prețuire și cinstire a Sfântului Neagoe Basarab.

Ocrotitorii Episcopiei Europei de Nord sunt: Sfântul Apostol Andrei împreună cu Sfinții Voievozi Neagoe Basarab al Țării Românești, Ștefan cel Mare al Moldovei și Martirii Brâncoveni.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente