Episcopul Macarie: Să cinstim mironosițele neamului. Mărturia lor, esențială pentru supraviețuirea țării și Bisericii

Părintele Episcop Macarie a vorbit în omilia sa de duminică despre curajul mironosițelor, spunând că acestea au înțeles cu inima să-L urmeze pe Hristos și dincolo de moarte, iar noi avem nevoie să urmăm exemplul căutării lor de Dumnezeu. Femeile mărturisitoare au ținut țara și Biserica, a adăugat el. Pentru a asigura supraviețuirea noastră identitară, trebuie să cinstim constant jertfa lor.

„Dragii mei, nu atât pentru a împlini un ritual funerar au venit ele în zori de zi la mormântul Domnului, cât pentru a-L vedea încă odată pe Cel Care le-a scos din iadul cel mai de jos al vieții lipsite de Dumnezeu”, a spus Părintele Episcop despre mironosițe.

„Ele, niște biete femei, lipsite de apărare, nu aveau altă armă asupra lor decât dragostea pentru Hristos. Nu înțelegeau prea mult din cele care se întâmplau. Nu aveau o explicație rațională a evenimentelor. De altfel, nici ucenicii nu o aveau.”

„Însă aveau o cunoaștere tainică a inimii care le spunea ce anume era de făcut: să-L urmeze pe Domnul până la capăt, până la moarte și dincolo de moarte… Oh, iubite frate și iubită soră, de am avea și noi dragoste și inimă de mironosiță!”, a adăugat ierarhul.

„Stăm în această lume care parcă s-a transformat într-un mormânt peste care cineva a prăvălit o piatră grea. O atmosferă de frică și de apăsare s-a lăsat peste tot.”, a continuat Preasfințitul Părinte Macarie. „Și ne întrebăm, ca mironosițele, cine va putea da jos pentru noi această piatră? Cine ne va putea elibera de apăsare, de frică, de mâhnire? Desigur că Hristos!”

Părintele Episcop a subliniat că, la fel ca mironosițele, și noi suntem vii atunci când avem aceeași căutare de Dumnezeu: „Atunci suntem vii, când nu ne vom mulțumi cu ceea ce vedem cu ochii, ci când vom îndrăzni să credem cu inima!”

Iar Dumnezeu nu va lăsa fără răspuns căutarea noastră: „Dacă sufletul nostru se află într-o permanentă căutare a lui Iisus, Îl va descoperi. Chiar și atunci, sau mai ales atunci, când întunericul pare a acoperi ca o piatră grea viața noastră”.

Femeia este la mare cinste în Biserica Ortodoxă

În a doua parte a omiliei sale, Părintele Episcop a subliniat că, „în Biserică, femeia nu a fost și nu va fi nicicând mai prejos decât bărbatul în ceea ce privește nevoința, înțelepciunea, mărturisirea, jertfa”.

„Femeia este la mare cinste în Biserica Ortodoxă. Numai dacă ne gândim la faptul că cel mai de seamă rod al neamului omenesc este Maica Domnului, avem o idee despre rolul și responsabilitatea femeii în istoria mântuirii noastre”, a mai spus el.

Episcopul a enumerat apoi mulțimea femeilor creștine: propovăduitoarele „întocmai cu Apostolii”, mucenițele, cuvioasele maici, mamele sfinte, la care le-a adăugat și pe „soțiile sfinte” ale neamului: doamna Maria, soția Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu și Despina Milița, soția Sf. Voievod Neagoe Basarab.

„Nu le putem uita pe sfintele femei mărturisitoare din perioada bolșevismului anticreștin și ateu, însă nici pe cele care au ținut țara în palmele lor muncite și în obrajii lor brăzdați de lacrimi atunci când soții lor erau pe front sau în lagăre și în închisori”, și-a completat enumerarea Părintele Episcop.

În final, el a îndemnat credincioșii să le cinstească totdeauna pe mamele și surorile binecredincioase ale neamului. „Neîncetat să ne aducem aminte, să ne rugăm și să vorbim despre jertfa lor. Nu doar pentru că așa este drept, ci și pentru că avem nevoie imperioasă de astfel de mărturii, de astfel de repere”.

„Mărturia lor a fost esențială pentru supraviețuirea noastră ca neam și Biserică. Și de modul în care ne raportăm la ea va depinde și supraviețuirea noastră pe mai departe”, a încheiat el.

Foto credit: Facebook / Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente