Episcopul Macarie l-a înmormântat pe românul ucis în Suedia

românul ucis în Suedia

Gheorghe Hortolomei-Lupu, românul fără adăpost ucis în bătaie în orașul Husqvarna din Suedia, la începutul lunii august 2018, a fost înmormântat luni de Episcopul Macarie.

Episcopul Europei de Nord a oficiat slujba de înmormântare în localitatea Caraclău din județul Bacău cu binecuvântarea chiriarhului: Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului.

„Dispariția fratelui Gheorghe este un caz dramatic și fără precedent, precum și o dovadă că adevăratele bătălii nu se dau doar la nivelul ideologiilor, sistemelor economice, statelor sau grupurilor de oameni”, a spus ierarhul în cuvântul rostit la slujbă.

„Așa cum afirma odinioară un mare scriitor creștin, adevăratul câmp de luptă, adevărata demarcație între bine și rău se face în forul lăuntric al omului. Acolo este «miza» cea mare, singura care contează fiind sufletul omului”, a adăugat Episcopul Macarie.

Preasfinția Sa și-a exprimat condoleanțele față de familia greu încercată a lui Gheorghe Hortolomei-Lupu.

„Avem nevoie de solidaritate și rugăciune în fața unor astfel de acte de dezumanizare extremă”, a spus Episcopul Macarie potrivit Arhiepiscopiei Romanului.

PS Macarie cu familia românului ucis în Suedia. Foto: Episcopia Europei de Nord

Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți la asumarea unei vieți creștinești de fiecare zi, astfel încât mărturia faptelor noastre bune să nu fie cuprinsă de întunericul păcatului și morții, notează site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Trupul românului mort în august a fost adus abia zilele trecute din cauza anchetei autorităților competente din Suedia.

Episcopia în sprijinul familiei încercate

Reprezentantul Episcopiei Europei de Nord, Protopopul Ovidiu Băncilă, a fost permanent în legătură cu familia defunctului, pregătind repatrierea și slujba înmormântării  lui „Gică” așa cum l-au cunoscut apropiații.

Pentru ajutorarea familiei românului decedat în Suedia, în circumstanțe tragice, s-au organizat colecte de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, precum și de către voluntari suedezi, oferind sprijin și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Crima din orașul Husqvarna a sensibilizat opinia publică din România și nu numai. La înmormântare a fost prezentă și presa suedeză.

Bărbatul avea 48 de ani şi de 4 ani era stabilit în Suedia. A avut mai multe locuri de muncă în trecut, însă în ultima perioadă rămăsese fără adăpost. A fost observat de un grup de adolescenți, care timp de mai multe luni l-au bătut şi l-au chinuit, iar într-un final l-au ucis.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente