Episcopul Macarie explică de ce îi iubim pe Sfinții Trei Ierarhi

Episcopul Macarie a explicat sâmbătă de ce Sfinții Trei Ierarhi sunt atât de iubiți în Biserica Ortodoxă: „pentru că ei au fost asemenea Apostolilor”.

„Au schimbat lumea după Evanghelie și nu Evanghelia după lume. Ei nu au căutat să se acomodeze lumii și puterii imperiale, ci au căutat să modeleze lumea și imperiul după Evanghelie”.

„Sub persecuții, Sfinții Trei Ierarhi au stat tari și neclintiți ca o stâncă. Victime ale intrigilor, ei au continuat să slujească, să iubească și să dea mărturie. Singuri în mijlocul ereziilor, aceștia au luptat și au mărturisit până când adevărul a biruit minciuna”, a spus Episcopul Europei de Nord.

Sfinții Trei Ierarhi nu s-au lăsat intimidaţi în mărturisirea adevărului.

„Amenințați, au răspuns cu un curaj care a dezarmat răutatea perecutorilor. Nu au făcut din Biserică o anexă a puterii lumești, a puterii imperiale, ci au slujit Biserica, l-au slujit pe Hristos, i-au slujit pe păstoriți cu toată ființa lor”.

„S-au dăruit integral Mântuitorului Iisus Hristos și tuturor celorlalți, ca pe toți aceștia să-i dobândească pentru mântuire”.

„Cei Trei Ierarhi deși au trăit separat, au fost uniți în Duhul Sfânt, îndemnându-ne și pe noi să aducem slavă și laudă Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, Dumnezeului  Unic, slăvit în trei persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”, a subliniat Părintele Episcop.

Episcopul Macarie a slujit sâmbătă la hramul parohiei ortodoxe române „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan” din Uppsala, Regatul Suediei.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente