Episcopul Macarie, către studenții din București: Maica Domnului ne izbăvește de frică și anxietate

„Maica Domnului ne scoate întotdeauna la limanul cel neînviforat, ne izbăvește de frici, de anxietate, de depresie, de angoase și de tristețe”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie joi seară, în cadrul unei conferințe organizate la Facultatea de Teologie din București.

„Această prăznuire a Intrării Maicii Domnului în biserică este o prăznuire a nădejdii, a făgăduinței: că mântuirea, iată, se împlinește”, a adăugat Episcopul Europei de Nord.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului, a explicat ierarhul, este confirmarea nădejdii mântuirii oamenilor, primită la nașterea ei.

„Prima nădejde am trăit-o la nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, când întreaga omenire a dăruit cel mai curat rod, a dăruit-o pe Maica Domnului. Într-o cântare la prăznuirea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, ni se spune cum întreaga creație a adus pruncului Emanuel ceva: cerul a pogorât steaua, îngerii au trâmbițat cântarea, păstorii au venit cu închinarea, pământul a oferit peștera și necuvântătoarele l-au încălzit pe pruncul Iisus aburindu-l, iar noi, oamenii, am dăruit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

„Am fost plini de nădejde la nașterea Preacuratei, iar acum confirmăm că această Fecioară cu adevărat s-a născut pentru mântuirea noastră, a tuturor. Este scara care unește pământul cu cerul, pentru că însuși Domnul va veni la noi. Fecioara copilă, Maria, este afierosită, dăruită și dedicată Domnului. De aceea, această sărbătoare o prăznuim prin biruința împotriva fricii, a angoasei, a anxietății”.

Situația actuală a lumii

Preasfinția Sa a vorbit și despre situația actuală a lumii, în care frica și anxietatea sunt stări cu care multă lume se confruntă.

„Ar trebui să reflectăm în aceste vremuri asupra acestor frici și anxietăți și ne putem întreba de ce există acest simțământ al instabilității și al nesiguranței: fiindcă este foarte multă nesiguranță, este foarte multă instabilitate în lumea aceasta”.

„Trecem prin foarte multe încercări, prin foarte multe ispite, prin foarte multe greutăți, însă trebuie să ne facem curaj noi înșine și să fim conștienți de faptul că putea fi mai rău”.

„Trebuie să trăim clipa. Un creștin nu este apăsat de trecut și nu trebuie să fie îngrijorat de viitor, fiindcă el trăiește clipa de față, el trăiește prezentul continuu. În situația în care, sigur, suntem deprimați, triști, deznădăjduiți, noi trebuie să ne facem curaj și să privim ținta, mai întâi, la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, fiindcă El este curajul nostru și primim putere de la Domnul prin cei de lângă noi”, a adăugat ierarhul.

Pericolele mediului online

Episcopul Europei de Nord le-a vorbit studenților despre pericolele care se ascund în mediul online, generatoare de frică și presiune socială.

„Pentru că foarte mulți tineri petrec mai mult timp în lumea virtuală, a rețelelor de socializare, o lume în care ești foarte presat. Există o mare presiune în a te expune și în a fi validat prin like-uri, prin distribuiri, prin vizualizări”.

„De pildă, ai un cont și postezi permanent. Și acolo ai foarte mulți prieteni, cunoscuți și necunoscuți. Cei mai mulți sunt necunoscuți și ești foarte acaparat de cei care te urmăresc. Există, astfel, o presiune extraordinară atunci când postezi ceva, fie o fotografie, fie un video, mai cu seamă când te pui pe tine în centrul atenției. Există această presiune, această dorință de a fi urmărit, de a fi adulat, de a fi încurajat, însă, de a fi în centrul atenției”, a spus Preasfinția Sa.

„Omul nu este făcut pentru a fi în centrul atenției. Cel mai important este să fii în centrul atenției lui Dumnezeu. Ne conectăm, iată, la rețelele acestea de socializare, care creează dependență și depersonalizare. Ne dorim foarte mult să nu ratăm cumva vreo postare, să fim permanent pe Instagram, pe TikTok”.

Să ne conectăm la rețeaua sfinților

„Soluția este aceasta”, a continuat ierarhul, „să ne adunăm cât mai des împreună la Dumnezeiasca Liturghie și la liturghia de după liturghie, la liturghia fraților, să ieșim din aceste rețele de socializare, să ne deconectăm de la acestea și să ne conectăm la rețeaua socială, la rețeaua lui Hristos, la rețeaua Maicii Domnului, la rețeaua sfinților”.

„Pe Maica Domnului nu o găsim în lumea virtuală, ci o găsim în această lume reală, pe acest câmp de luptă, pe acest front de luptă, unde se dă adevărata bătălie pentru mântuirea sufletelor noastre. Aici o găsim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și numai ea, prin grija și dragostea ei față de copiii săi, ne poate izbăvi de frici, de anxietate, de angoase și ne poate scoate la liman din această lume”.

„Nu avem nevoie de internet în mod excesiv, ci avem nevoie de comuniune, avem nevoie de Duhul Sfânt. Nu avem nevoie de o lume virtuală în care să ne prăpădim sufletește și să ne îmbolnăvim psihic. Avem nevoie de această lume reală, să fim conectați la realitate, să fim în comuniune unii cu alții”, a subliniat Episcopul Europei de Nord.

Evenimentul, intitulat „Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Copila care ne izbăvește de frică, tristețe, anxietate”, a fost organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala București și a făcut parte din cadrul Serilor filocalice „Dumitru Stăniloae”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente