Episcopul Macarie: „Biserica este arca salvării identității noastre în străinătate”

Preasfințitul Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a spus duminică în predica sa de la parohia ortodoxă română din Oslo că „Biserica este arca salvării identității noastre în străinătate”.

Predica Preasfinției Sale a fost ocazionată de oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială.

În cadrul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică a Postului Nașterii Domnului, iar ulterior ierarhul a predicat celor prezenți despre misiunea creștinilor în străinătate.

„Scandinavia a fost creștinată, acum mai bine de un mileniu, foarte anevoios și cu bogate roade martirice. Valul reformei protestante și apoi cel al secularizării din epoca noastră au decreștinat cumplit aceste țări, într-o măsură pe care noi, răsăritenii, o înțelegem cu greu”, a spus Preasfinția Sa.

„Suntem în fața unei realități dureroase: noi românii suntem dispuși, la începutul integrării noastre în noua țară, să sacrificăm totul și suntem adesea în pericolul de a ne pierde identitatea și credința”.

Episcopul Macarie a evidențiat că subiectul românilor în străinătate reprezintă o realitate dureroasă asupra căreia a atras atenția de multe ori deoarece „românii din diaspora își cultivă ethosul și pacea lăuntrică numai în măsura în care își păstrează vie credința”.

„Pentru noi, prima generație care trăim în alte părți ale Europei, poate că această realitate nu este atât de evidentă. Dar observați cu atenție cât de greu este pentru copiii noștri să trăiască între două lumi. Așadar, Biserica este arca salvării identității noastre în străinătate” a subliniat Preasfințitul Părinte Macarie.

La finalul slujbei, ierarhul s-a întâlnit cu tinerii din Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” filiala Oslo, pe care i-a binecuvântat și încurajat în frumoasele activități pe care le desfășoară.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente