Episcopul Lucian a sfințit un monument închinat eroilor neamului, la Forotic

În dimineața zilei de duminică, 20 mai, Episcopul Lucian al Caransebeșului a inaugurat un monument închinat eroilor neamului, în localitatea Forotic. 

La inaugurarea monumentului dedicat soldaților români din cele două Războaie Mondiale au participat autorități județene, locale, civile și militare.

În continuarea slujbei de sfințire au avut loc depuneri de coroane.

275 ani de la zidire

După inaugurarea monumentului, cei prezenți au mers în procesiune până la biserica parohială, iar în curtea lăcașului de cult a fost dezvelită o placă aniversară la împlinirea a 275 de ani de la zidirea bisericii.

Apoi, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit altarul de vară cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din curtea bisericii, după care a oficiat Sfânta Liturghie.

La slujbă au fost prezenți copii îmbrăcați în costume populare, de la școala din localitate, care au susținut la final un moment artistic dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cadrul omiliei, ierarhul a apreciat lucrarea pastoral și activitatea culturală desfăşurată în cadrul comunității parohiale:

„Am remarcat faptul că părintele paroh împreună cu profesorii de la școală au pregătit acest program artistic închinat Marii Uniri, cântecele și poeziile rostite de către acești copii minunați”.

Tot în cadrul predicii, Episcopul Lucian al Caransebeșului a remarcat că la Forotic există atât o tradiție bogată, „dar și o viață efervescentă din punct de vedere spiritual, misionar și cultural”.

În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată, ierarhul a oferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” părintelui paroh Constantin Milin, precum și ctitorilor bisericii.

După slujbă Preasfințitul Părinte Lucian a vizitat colecția etnografică din localitatea Forotic.

Istoricul bisericii din Forotic

Localitatea este situată în nord-vestul judeţului Caraş-Severin, la limita cu judeţul Timiş.

Biserica parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1710-1743.

În anul 2012, în luna iulie, Preasfințitul Părinte Lucian a resfințit lăcașul de cult.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente