Pelerinajul la care participă Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a continuat duminică la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” a comunității românești din Constantinopol.
Preasfințitul Părinte Iustin a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Sergiu Vlad, parohul comunității românești din Turcia, și a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța pelerinajului ca traseu spiritual.
„Iubiți credincioși, suntem călători pe marea acestei vieți și călătoria noastră începe de la venirea minunată în lumea aceasta zidită de Dumnezeu și se încheie odată cu plecarea noastră din lumea aceasta”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.
„În tot acest in interval, toată această vreme pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, cu toate frumusețile ei, înzestrându-ne cu atât de multe daruri, avem la rândul nostru multe alte popasuri și numeroase călătorii, fiecare dintre ele fiind un pelerinaj.”
Viața ca pelerinaj
Însuși actul de a merge la biserică este un pelerinaj, „pentru că el începe în mintea noastră, atunci când luăm decizia să mergem duminica sau în sărbători sau de câte ori simțim nevoia la biserică, apoi vine hotărârea și în cele din urmă lucrarea, sau acțiunea propriu-zisă”, a mai spus ierarhul.
Când mergem în pelerinaj, „suntem de fapt căutători a unei întâlniri: întâlnire cu locuri sfinte, întâlnire cu sfinții lui Dumnezeu sau uneori întâlnire cu oameni dragi care nu i-am văzut de mult – sfinții lui Dumnezeu, unde sunt cei mai dragi prieteni, casnicii lui Dumnezeu și prietenii noștri, frații noștri mai mari”, a spus părintele episcop.
Popasuri spirituale în vechiul Constantinopol
Ziua de duminică a continuat cu alte popasuri duhovnicești în vechiul Constantinopol: Biserica din Vlaherne, cu icoana făcătoare de minuni, Biserica „Izvorul Tămăduirii”, în amintirea minunii vindecării lucrate prin viitorul Împărat Leon, Biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe” a armenilor și Mănăstirea Chora, capodoperă a artei și arhitecturii bizantine.
Ierarhul român și grupul de pelerini din eparhia sa l-au vizitat sâmbătă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” a comunității românești din Istanbul, ctitorită de Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, a fost dată în folosință comunității românești din Turcia de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Foto: Arhid. Lucian Burnar