Episcopul Iustin la resfințirea bisericii din Cernești: Să ne cunoaştem dreapta credinţă

În omilia rostită duminică, 15 iulie, la biserica din Cernești, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a transmis credincioșilor prezenți că trebuie „să ne cunoaştem dreapta credinţă, să fim mărturisitori şi apostoli, ca cei doi orbi vindecaţi și ca Sfinţii Părinţi de la Sinoadele Ecumenice.

Prezența Preasfințitului Părinte Iustin la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost prilejuită de resfințirea lăcașului de cult vechi de 142 de ani.

După slujba de târnosire, chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul vicar Timotei Sătmăreanul, informează site-ul oficial al eparhiei.

„Fiți buni și iertători”

În cuvântul, său Preasfințitul Părinte Iustin a îndemnat credincioșii să fie „buni şi iertători, să nu fie invidioşi şi răi, ci iubitori, pentru că sunt creştini adevăraţi” şi numai aşa se mântuiesc, numai aşa pot fi iertați de Dumnezeu.

„Și clericii pot învăța din pericopa evanghelică a duminicii că Sfânta Liturghie şi cuvântul nu sunt suficiente. Deci, după Liturghie, părinţii trebuie să urmeze filantropia, adică mila creştină şi fapta bună”, a evidențiat ierarhul.

Preasfinția a subliniat că Biserica niciodată n-a fost străină de filantropie. „Filantropia creştină nu este asistenţă socială. Filantropia creştină este Hristocentrică, în jurul lui Hristos. Şi după modelul lui Hristos, Cel bun, blând, milostiv şi de oameni iubitor”.

Biserica reprezintă cel mai mare filantrop în societatea românească cheltuind peste 150 milioane euro în scop social, în ultimul deceniu, deşi nu reprezintă  obiectul său principal de activitate.

În cadrul BOR funcţionează 45 instituţii de tip medical şi farmaceutic care oferă servicii gratuite sau compensate, în funcţie de caz.

BOR reprezintă în mod evident cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un lăcaş de cult la 994 de ortodocși.

„Nicio biserică parohială fără pictură integrală”

La final, ierarhul a apreciat faptul că „Dumnezeu lucrează prin Sfinţii Săi, prin oamenii şi slujitorii Săi, pentru că la 142 de ani de la înălţarea acestei biserici, a fost restaurată și împodobită cu pictură”.

„Bisericile ortodoxe nu se poate să nu aibă pictură. Noi am şi pornit un proiect eparhial: Nicio biserică parohială fără pictură integrală , nu doar câteva elemente, care să arate că suntem în Casa lui Dumnezeu” a anunțat Preasfinția Sa.

Biserica din Cerneşti a fost construită în 1876 iar în perioada 1987 – 2018 au fost efectuate mai multe lucrări de reparaţii.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente