Episcopul Iustin: Binele presupune efort şi îl fac cei care au demnitate, personalitate, verticalitate

„Binele, spune Părintele Nicolae de la Rohia, presupune efort şi îl fac numai cei care au demnitate, personalitate, verticalitate, care au un simţ al valorilor”, a afirmat duminică Episcopul Iustin.

„Răul îl poate face oricine, stă la îndemâna oricui. Nu presupune efort, pentru că răul în sine este o eroare, nu este o lucrare. Sigur, poate deveni foarte dăunător şi grav când omul persistă în rău”, a precizat Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Afirmaţiile Preasfinţiei Sale au fost făcute în Duminica Vameşului şi a Fariseului la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Ierarhul a vorbit la predică şi despre importanţa perioadei Triodului care a început duminică.

„Înţelesul duhovnicesc al acestei perioade este intensificarea lucrării duhovniceşti prin mai multă rugăciune şi nu de orice fel. Rugăciune smerită, ca să fie bine primită de Dumnezeu”.

„Prin intensificarea participării mai frecvente la Sfintele Slujbe, care devin mai lungi şi mai profunde şi se adresează sufletului fiecăruia dintre noi. Trezirea sufletului din starea de neglijenţă sau împrăştiere sau lipsă de veghe sau vigilenţă asta facem în această perioadă. Şi apoi, postim după puteri”.

„Şi toate acestea, rugăciunea, participarea mai frecventă la slujbe, spovedania, când este nevoie, şi împărtăşirea cât mai deasă ne schimbă, ne transformă în oameni mai buni, mai îngăduitori, mai iertători, mai iubitori de semeni şi mai milostivi. Suntem deschişi spre suferinţa şi nevoile celorlalţi şi înţelegem mai bine menirea noastră că este aceea de a face binele, nu răul”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Paula Bondre.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente