Episcopul Italiei a vizitat Spitalul de copii Bambino Gesù: Eparhia ajută familiile micilor pacienți români

Episcopul Italiei a vizitat săptămâna trecută spitalul pediatric „Bambino Gesù” din Roma, unde a binecuvântat copiii români care primesc tratament la secția de Oncohematologie și a discutat despre noi proiecte sociale în beneficiul lor și al familiilor care îi însoțesc.

Ierarhul s-a întâlnit cu Mariella Enoc, președinta spitalului, și a discutat despre noi proiecte sociale adaptate la nevoile copiilor români internați. Episcopul și-a exprimat recunoștința pentru felul în care sunt tratați copiii români și a asigurat instituția medicală de întreaga susținere a comunități ortodoxe române din Italia.

La întrevedere au mai participat doctor Lucia Celesti, responsabila Departamentului de servicii sociale și de relații publice, doctor Giuseppe di Pinto, responsabil al Departamentului de voluntariat, Alessandro Iapino, responsabil al Departamentului de comunicare al Spitalului, Ana Maria Obreja, președinta Asociației „San Lorenzo dei Romeni” a Episcopiei Italiei, și părintele Cristian Țuțuroi, trezorierul asociației.

PS Siluan al Italiei a vizitat joi, 20 octombrie 2022, Spitalul de copii „Bambino Gesù” din Roma, unde a discutat despre noi modalități de sprijin pentru copiii români internați acolo și familiile acestora. Foto: Episcopia Italiei

Asociația caritabilă a eparhiei vizitează periodic copiii români din spital, cărora le oferă mici bucurii în zilele semnificative, precum 1 Iunie sau 1 Martie.

Unul dintre noile proiectele realizate de eparhia Italiei în colaborare cu spitalul va începe în luna noiembrie: serbarea zilei de naștere a copiilor români. „Le vom oferi mici daruri lor și părinților, organizând momente festive, cu baloane și mici bucurii”, explică pentru Basilica.ro Părintele Cristian Țuțuroi.

Un alt proiect, care se desfășoară deja de doi ani, este oferirea lunară de tichete de masă pentru părinții care îi însoțesc pe copiii români veniți la tratament. „Trebuie să-i ajutăm, pentru că vin din țară cu mari sacrificii și le este foarte greu fără sprijin”, subliniază trezorierul Asociației „San Lorenzo dei Romeni”.

Cu ajutorul câtorva parohii românești din regiunea italiană Lazio, organizația caritabilă a Episcopiei Italiei duce lunar alimente și la locurile de cazare pe care spitalul le oferă părinților.

PS Siluan al Italiei a vizitat joi, 20 octombrie 2022, micii pacienți români internați la Spitalul de copii „Bambino Gesù” din Roma. Ierarhul a discutat cu oficialii spitalului modalități de sprijin pentru ei. Foto: Episcopia Italiei

Un alt proiect, la care contribuie multe din cele 55 de parohii ortodoxe române din zona Lazio, este repatrierea trupurilor neînsuflețite ale copiilor care pierd lupta cu boala.

„Asigurăm repatrierea astfel încât și în țară copilul plecat la Domnul să aibă parte de slujbă după rânduiala ortodoxă”, explică Părintele Cristian Țuțuroi. Asociația eparhială a ajutat în trei astfel de cazuri anul trecut.

„Slavă Domnului că nu sunt multe astfel de cazuri! Este un spital la care rata de succes este foarte mare, deși din România se prezintă cazuri foarte grave, venite în ultima clipă, cu situații foarte complicate”, adaugă clericul.


Aproximativ 1.800 de copii din România sunt tratați anual la Spitalul Pediatric „Bambino Gesù” din Roma. Dintre aceștia, mai puțini de 10 au pierdut lupta cu boala anul trecut. La spital apelează mulți copii din România care au boli oncologice ale sângelui.

Spitalul a fost înființat de Biserica Romano-Catolică în apropiere de Vatican și este cel mai mare centru de cercetare pediatrică din Europa.

Foto credit: Episcopia Italiei (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente