Episcopul Ioan Casian al Canadei, consultări pe viitoarele proiecte pentru românii din diaspora

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat săptămâna trecută o ședință de consultare pentru „Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026”. La ședință au participat și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

Consultările pentru viitoarele proiecte desfășurate de DRP au implicat și asociațiile care apără drepturile românilor din diaspora.

„Strategia acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a comunităților și organizațiilor românești, ținând cont de cadrele legislației internaționale și cele ale legislației Statului Român”, informează Episcopia Canadei.

A fost sugerat ca și tinerii români din Canada să fie incluși în programul de tabere „Descoperă România”. Totodată, a fost solicitat ajutorul pentru Centrele de formare a clericilor, cateheților și profesorilor din școlile duminicale pentru promovarea limbii și culturii române.

Reprezentanții Episcopiei Canadei au sugerat adăugarea unor programe de burse de studii specifice pentru tinerii cu descendență românească născuți în Canada.

La această consultare au participat online din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Protosinghelul Maxim Morariu, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Canadei, și Carmen Ognean, consilieră în domeniul tineretului și coordonatoare a taberelor din provincia Ontario.

Din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a participat Secretarul de stat, Gheorghe-Florin Cârciu și alți oficiali.

Ședința de săptămâna trecută a fost prima dintr-o serie de consultări care se vor desfășura pentru a stabili „Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2023 – 2026”.

Sursă foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

Comentarii Facebook


Știri recente